Projekty

ŘSD opraví dva úseky plzeňské dálnice, u Rokycan a u Žebráku

V pondělí 19. srpna začíná na dálnici D5 oprava asfaltového povrchu v úseku Rokycany–Ejpovice ve směru na Plzeň. Má skončit nejdéle v posledních dnech září 2013. 
 
ČTK to řekla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Nina Ledvinová. Už ve středu začala rekonstrukce úseku Cerhovice–Žebrák ve směru na Prahu, což bude kvůli délce téměř sedm kilometrů vůbec nejdelší oprava na dálnici D5. Skončí také nejpozději do konce září.
V úseku Rokycany–Ejpovice, mezi exity 62 a 67, bude doprava vedena v levém dálničním pásu ve třech jízdních pruzích. „Dva pruhy budou ve směru na Německo, a to z důvodů jízdy pomalých vozidel ve stoupání,“ uvedla mluvčí. Toto omezení ale začne až 2. září, v mezidobí se bude na úseku opravovat velký dálniční most u Klabavy.
Doprava v úseku Cerhovice–Žebrák (exity 34 a 41) ve směru na Prahu byla převedena do pravého dálničního pásu, kde je vedena ve dvou pruzích. Podle dlouhodobé dopravní intenzity by se zde neměly tvořit výraznější kolony. „Řidiči by ale měli být připraveni na zvýšenou intenzitu dopravy v pátek ve směru na Německo a v neděli odpoledne na Prahu. V těchto časech mohou počítat s tvorbou kolon a mírným zdržením," uvedla mluvčí.
Maximální povolená rychlost v místech uzavírek bude 80 km/h. „Pokud ji budou všichni dodržovat, nebudou mít omezení významný vliv a doprava bude probíhat plynule a bezpečně,“ uvedl generální ředitel ŘSD David Čermák.
Kvůli opravám byly uzavřeny všechny větve mimoúrovňové křižovatky Cerhovice (exit 41), vjezdové a nájezdové větve na mimoúrovňové křižovatce Žebrák ve směru na Prahu (exit 34) a odpočívadla AGIP u Záluží na 36,7 kilometru ve směru na Prahu. Navíc od Prahy bude uzavřen výjezd 62 na Rokycany a také nájezd z Rokycan na Plzeň. Objízdné trasy budou včas a dostatečně vyznačeny, dodala mluvčí.
zpáva ČTK