Projekty

S úpravami ostravských Komenského sadů se začne v březnu

V Ostravě by v březnu měla začít revitalizace Komenského sadů, které jsou oblíbeným oddychovým místem obyvatel města. Renovace bude rozdělena do několika etap a úpravy parku by měly přijít na zhruba na 28,8 miliónu korun, řekla ČTK mluvčí radnice Andrea Vojkovská.
Po přípravě území se budou rekonstruovat komunikace, veřejné osvětlení, počítá se i se sadovými úpravami nebo doplněním laviček. Z původního projektu byly vyřazeny některé stavby, které občané nepodpořili v anketě vyhlášené městem. V parku tak nevznikne například jezírko nebo řečnický pult. Nejvýznamnější změny jsou plánovány za budovou Nové radnice, upraveno bude například místo busty Jana Amose Komenského. Počítá se třeba i s demolicí zchátralého amfiteátru, uvedla Vojkovská.
O revitalizaci Komenského sadů usilovalo 13 firem. Vítězná společnost přislíbila, že práce zvládne zhruba za rok. Město původně předpokládalo, že renovace bude stát kolem 53 miliónů korun bez DPH, soutěží se tak cenu podařilo snížit o více než 50 procent. Většinu nákladů by měla zaplatit dotace z Evropské unie.
Revitalizaci Komenského sadů měl dříve na starosti centrální městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz, který v nich plánoval rozsáhlé úpravy za přibližně 300 miliónů korun. Právě kvůli finanční náročnosti je ale nebyl schopen realizovat. Město se proto koncem roku 2010 roku rozhodlo, že úpravy parku převezme pod svůj patronát.
Komenského sady patří k nejrozsáhlejším městským parkům v Česku. Mají rozlohu okolo 30 hektarů a roste v nich asi 3000 stromů. Park u řeky Ostravice začal vznikat už před více než stovkou let, v roce 1919 sady dostaly jméno po Janu Amosi Komenském.
zpráva ČTK
 
Více informací o plánované revitalizaci najdete na webu města Ostrava.