Projekty

Secesní most v Jihlavě čeká letos rekonstrukce

Secesní most mezi Okružní a Havlíčkovou ulicí v lokalitě U Jánů přes řeku Jihlavu by se po rekonstrukci měl stát jedním z uzlových bodů nemotorové dopravy v této části Jihlavy. Náklady dosáhnou přibližně 12 miliónů korun, oprava by měla začít v červenci a skončit v listopadu. Novinářům to řekl primátor Jaroslav Vymazal (ODS).

„Oprava by měla zlepšit nejen technický stav mostu, ale i jeho estetickou stránku," řekl Vymazal. Bude použita historická dlažba, do části vozovky budou zabudovány koleje upomínající na tramvajovou dopravu.
Most je chráněný jako technická památka. Začal se stavět v roce 1908, rok na to byl zřejmě uveden do provozu. Původně vznikl pro potřeby tramvajové dopravy a dopravě také sloužil až do roku 1981. Přes most vede do centra města kratší a bezpečnější cesta než po novějším frekventovaném mostě v Havlíčkově ulici.
Kvůli havarijnímu stavu byl most na doporučení statika na jaře 2008 uzavřen. Odstranění kritických závad hlavně na mostových římsách stálo město půl miliónu korun. Pro chodce a cyklisty byl znovu otevřen v létě 2009.
zpráva ČTK
 
 
Most U Jánů v Jihlavě, foto www.jihlava.cz