Projekty

Školáci i veřejnost sledují v Chebu tesaře při stavbě repliky historického krovu

Žáci základních a středních škol i veřejnost se v Chebu na vlastní oči seznamují s technikou stavby historických krovů. Přednášky jsou součástí stavby repliky historického krovu nad presbytářem františkánského kláštera. Hotová bude v sobotu.

Krovy vytváří středověkými metodami skupinka tesařů přímo na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad. Podle Petra Růžičky, který stavbu krovu řídí, se asi dvě třetiny prací na krovu udělaly dopředu, veřejnost ale může sledovat poslední třetinu prací přímo na náměstí.

„Vytváříme normální funkční krov, který se pak použije nad funkční komunitní pec. Pokud bychom to dělali bez předvádění, tak by šly práce trochu rychleji,“ řekl ČTK.

Tesařské práce historickými technikami jsou podle Růžičky požadovány hlavně u rekonstrukcí historických staveb a památek, začínají se ale objevovat investoři, který chtějí mít i nové stavby postavené tradičními metodami.

Jak dokládá krov nad presbytářem chebského františkánského kláštera ze 14. století, životnost dřevěných krovů je téměř neomezená. „Dřevo, na rozdíl od kamene, stářím tvrdne, zatímco kámen se naopak rozpadá. Jediné, co mu může ublížit, jsou biologičtí škůdci, proto je třeba o něj pečovat,“ dodal Růžička.

Na prezentace historického tesařství denně přijde zhruba 90 dětí z chebských základních škol, přijíždějí ale i středoškoláci z jiných krajů, uvedla vedoucí oddělení kultury a cestovního ruchu chebské radnice Marcela Brabačová, která stojí za projektem tesařského workshopu. Akce tak nejen pomůže zpopularizovat výjimečný soubor chebských krovů, ale má i edukativní rozměr.

zpráva ČTK