Projekty

Soud zrušil návrh trasy středočeského úseku D3 na jih Čech

Krajský soud v Praze zrušil návrh trasy středočeského úseku dálnice D3, která má spojit Prahu přes České Budějovice a Tábor do Rakouska. V žalobě to požadovaly obce Ješetice, Tisem, Václavice a jeden vlastník rodinného domu. ČTK to sdělil právník Michal Bernard, který žalobce zastupoval. Zároveň je předsedou zájmového sdružení obcí Klid.
 
Obce a vlastník domu se na soud obrátili s žalobou proti vymezení koridoru dálnice D3 a takzvané Václavické spojky přes Dolní Posázaví a Neveklovsko, která je navržena v územním plánu Středočeského kraje. Šedesátikilometrová západní varianta středočeské části dálnice D3 má vést přes Jesenici, Psáry, Heřmanice a Mezno. Soud podle Bernarda koridor zrušil a výstavbu zakázal. Jedním z hlavních důvodů bylo podle advokáta to, že nebyl posouzen vliv předpokládaného velkého nárůstu dopravní zátěže na zdraví lidí. „Zároveň nebyly vyhodnoceny kumulativní a synergické vlivy s dalšími záměry, zejména Pražským okruhem,“ dodal Bernard.
„Tento rozsudek by měl znovu otevřít debatu o smyslu a trase dálnice D3 ve středních Čechách. Důraz klademe na debatu o smyslu a trase Václavické spojky,“ uvedl starosta Václavic Zdeněk Votruba. Prioritou dopravního spojení Prahy s jižními Čechami by podle něj měla být modernizace současné silnice I/3, která by se měla rozšířit na tři pruhy a přetížené úseky by měly být řešeny jako obchvaty měst. Dokončit by se podle něj měla také rychlostní silnice R4. Starosta Ješetic Josef Vacek dnes ČTK řekl, že se obec k žalobě přidala hlavně kvůli obavám ze zvýšeného hluku a znečištění zdrojů vody.
Stát se loni rozhodl vést dálnici v takzvané západní variantě přes Posázaví. Tehdejší ministr dopravy Pavel Dobeš poukázal na to, že tato trasa povede méně zalidněnými oblastmi, což by mělo způsobit méně problémů v zastavěných aglomeracích. Západní variantu schválilo počátkem loňského roku také ministerstvo životního prostředí, když vydalo pro tuto trasu kladné stanovisko EIA, čímž uznalo, že je vyhovující z hlediska dopadů na životní prostředí. Řada dalších procesů k povolení výstavby ale ještě musí následovat.
Kritici západní varianty tvrdí, že stát dává přednost turisticky atraktivnímu Posázaví před alternativní trasou, která by vedla průmyslovou zástavbou. Má také obavy, že kolem dálnice nekontrolovatelně porostou logistická a nákupní centra, která zdevastují poslední zbytky přírody.
Celková délka tahu dálnice D3 a navazující rychlostní silnice R3 mezi Prahou a státní hranicí s Rakouskem je přibližně 171 km. Naposledy byl na dálnici D3 na konci června otevřen nový pětadvacetikilometrový úsek mezi Táborem a Veselím nad Lužnicí. Celkem má zatím dálnice délku 42 kilometrů v úseku od Nové Hospody do Veselí nad Lužnicí v Jihočeském kraji. O stavbě D3 se uvažovalo už v roce 1939. Do plánů dálniční sítě se dostala v roce 1987.
zpráva ČTK