Projekty

Starý Plzenec za čtvrt miliardy korun dodělá kanalizaci

Do budování kanalizace, vodovodu a rozšíření kapacity čistírny odpadních vod se chce na začátku června pustit Starý Plzenec na Plzeňsku. Projekt za zhruba čtvrt miliardy korun má přinést chybějící infrastrukturu do městských částí Malá Strana a Sedlec, řekl ČTK místostarosta Václav Vajshajtl.

Na investiční akci získalo město se zhruba 4800 obyvateli dotaci ze Státního fondu životního prostředí. „Je to obrovská investiční akce za zhruba 240 miliónů korun, je tam asi 70 miliónů spoluúčast města. To je dost velká zátěž, když máme skoro takový rozpočet na celý rok,“ uvedl.
Město dokončilo první etapu výstavby kanalizace přímo ve Starém Plzenci zhruba před šesti lety. Od té doby pracovalo na přípravě další části a bojovalo o získání dotace, kterou nakonec získalo až nyní. „Teď jsme v poslední fázi, čekáme na podpis smlouvy se státním fondem. Dodali jsme všechny materiály, které byly vyžadované, nejpozději 1. června bychom měli začít,“ řekl Vajshajtl. Na stavbu má město dva roky.
Projekt zahrnuje podle místostarosty několik stovek nových přípojek na kanalizaci, vybudování stokové sítě, protažení vodovodu v části Sedlece a zhruba dvojnásobné zvýšení kapacity současné čistírny odpadních vod, která byla vybudována už v první etapě stavby kanalizace.
zpráva ČTK