Projekty

Stavba nejvyšší budovy ČR AZ Tower začne ještě v dubnu

Stavba nové nejvyšší budovy Brna i celé České republiky AZ Tower začne v druhé polovině dubna. Bude stát 800 miliónů korun bez DPH. Hotovo má být do května 2013. Mrakodrap vysoký 109,5 metru bude stát poblíž centra města. ČTK to řekl Petr Teplý ze společnosti Properity. Dosud je nejvyšší budovou v republice City Tower v Praze na Pankráci, který měří 109 metrů.
Vyřízení územního a stavebního povolení AZ Toweru se táhlo od roku 2006 a stavební povolení nabylo právní moci až v listopadu 2010.
V brněnském AZ Tower budou obchody a kanceláře, poslední patra domu jsou určena pro luxusní byty. Podle Teplého není cílem investora překonat některou z výškových budov v Brně či v Česku. Spíše se snaží vytvořit projekt s nízkoenergetickým provozem, zajímavý použitými technologiemi a materiály. Stavba bude unikátní i svým architektonickým řešením.
Mrakodrap postaví jihlavská PSJ. Na spolufinancování stavby se bude podílet UniCredit Bank. Investorem výstavby je společnost eTower, a. s., inženýrskou činnost bude zajišťovat společnost AZ Properity, s. r. o. Na místě už začaly přípravné práce, především příprava území a zařízení staveniště.
Otázkou je, jak dlouho si primát nejvyšší budovy udrží. Architektka Eva Jiřičná navrhla pro brněnské širší centrum a investora HS-Investment mrakodrap vysoký 117 metrů, má stát 3,5 miliardy korun. Dokončen je zatím pouze projekt.
zpráva ČTK
zdroj foto www.properity.cz
 
Vizualizace budovy AZ TowerVizualizace budovy AZ TowerVizualizace budovy AZ Tower