Projekty

Stavba nové lávky v Troji má vyjít asi na 106 miliónů korun

Novou lávku v pražské Troji namísto zřícené postaví společnost SMP CZ za téměř 106 miliónů korun bez DPH. O výběru stavebníka rozhodli radní hlavního města. Na lávku už má Praha stavební povolení a podle dřívějších informací ji chce mít hotovou v druhé polovině příštího roku. Nová ocelová konstrukce s životností 100 let bude mít jednodušší údržbu a nově ji vedle pěších využijí i cyklisté. Původní lávka se zřítila koncem roku 2017, zraněni byli čtyři lidé, z toho dva vážně.

Primátorův náměstek Adam Scheinherr (Praha Sobě) uvedl, že nyní bude následovat čtrnáctidenní odvolací lhůta. „Následně podepíšeme smlouvu a zhotovitel bude mít měsíc na to si převzít stavbu. Očekávám, že stavba bude do jednoho roku hotová,“ uvedl.

Ze čtyř dodavatelů, kteří se do tendru přihlásili, nabídla vítězná firma nejnižší cenu. Je zhruba o 36 miliónů korun vyšší než předpokládaná hodnota zakázky, což je podle schváleného dokumentu dáno rostoucími cenami materiálu a stavebních prací.

Scheinherr řekl, že za vyšší cenou je také rozšíření projektu oproti původně schválenému záměru, které zahrnuje například úpravy předpolí budoucí lávky či úpravy koryta Vltavy. Tabulky, na základě kterých se ceny odhadují, jsou podle něj navíc dva roky staré. Cena vzešlá ze soutěže je tak podle jeho názoru adekvátní a odpovídá situaci na trhu.

Nová lávka by podle projektu měla být čtyři metry široká, což umožní pohyb pěším, cyklistům a v případě potřeby i vozům integrovaného záchranného systému. Konstrukce bude ocelová a mostovka dřevěná.

Lávka nahradí původní, která se zřítila předloni v prosinci. Policisté při vyšetřování nehody obvinili dva muže z obecného ohrožení. Minulé vedení metropole plánovalo před stavbou definitivní náhrady vybudovat provizorní konstrukci s životností 30 let, což stávající koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) přehodnotila.

Lávka se zřítila 2. prosince 2017, město každému ze čtyř zraněných dalo 50 000 korun. Na dalším odškodnění se magistrát domluvil letos v lednu s pojišťovnou, která začala odškodné vyplácet ještě před ukončením policejního vyšetřování.

Praha má s mosty dlouhodobě problémy. Ve špatném stavu je několik mostů přes Vltavu, mezi nimi například Libeňský a Hlávkův, most Legií nebo Palackého most. Libeňský most musel být dokonce na začátku loňského roku zcela uzavřen pro MHD a auta. Město prostřednictvím Technické správy komunikací (TSK) zahájilo diagnostiku těchto mostů, stejně jako například lanového mostu na Jižní spojce. Připravuje se také diagnostika a rekonstrukce Barrandovského mostu.

zpráva ČTK