Projekty

Stavba spalovny komunálního odpadu u Plzně má územní rozhodnutí

Projekt spalovny komunálního odpadu v Chotíkově u Plzně za zhruba 2,2 miliardy korun už má pravomocné územní rozhodnutí a integrované povolení provozu. Povolení ke stavbě, která má začít v květnu 2013, má být do konce března. 
Vítězný dodavatel bude vybrán do dvou týdnů, ve čtvrtek se budou otevírat obálky s nabídkami, řekl ČTK Tomáš Drápela, šéf Plzeňské teplárenské, která stavbu čtyři roky připravuje. Do zkušebního provozu má jít do konce 2015.
Drápela to uvedl na prvním diskusním fóru s podnikateli v regionu, kteří by mohli dodávat většinu zařízení spalovny. Místní firmy se mohou výrazně podílet také na stavbě šestikilometrového horkovodu na plzeňský Lochotín za 450 miliónů Kč, na nějž chce teplárna získat dotaci ze Státního fondu životního prostředí, a dále na stavbách tří překladišť odpadu v kraji za desítky miliónů korun.
Spalovna usiluje o evropskou podporu; firma o ni požádala loni v červnu. Ministr životního prostředí už plzeňskou žádost podepsal. Pokud by projekt dotaci získal, mělo by to být 20 až 25 procent z ceny. „Počítáme, že do poloviny prosince žádost s panem ministrem odvezeme do Bruselu a pak bude na Evropské komisi, jak bude postupovat dál,“ řekl Drápela. Verdikt by podle něj měl padnout do března či dubna 2013. „Pro nás je zásadní, že experti Evropské komise projekt doporučili,“ uvedl. Dodal ale, že dnes je situace s penězi v EU jiná než před pěti lety, kdy se spalovna začala připravovat. Drápela nevěří, že v dalším plánovacím období po roce 2015 bude možné čerpat dotace na podobná zařízení.
„V únoru si necháme od města jako jediného akcionáře schválit, zda se do stavby máme pustit. Přineseme radním a zastupitelům maximum informací o finální ceně, výši dotace a smlouvě s dodavatelem,“ uvedl ředitel. Pokud teplárna smlouvu do tří čtyř měsíců nepodepíše, bude muset výběrové řízení zrušit, protože by nestihla vyčerpat dotaci do roku 2015.
Podnik v květnu obdržel nabídky tří dodavatelů, kteří zbyli v užším výběru. Jejich ceny se pohybují od 2,3 miliardy do 3,1 miliardy Kč. Drápela přesto počítá s tím, že se cenu spalovny podaří stlačit na dvě miliardy korun. „Jsme první v ČR. Bude to významná reference pro velké české firmy. V Česku se připravuje dalších šest spaloven, v Polsku a Rusku jich mají vzniknout desítky,“ uvedl.
Zařízení má ročně zpracovat 95 000 tun odpadu, z toho 45 až 50 procent z Plzně. V evropském prostoru má patřit k menším. Ročně nahradí asi 70 000 tun hnědého uhlí spalovaného v teplárně. S plným provozem se počítá až v letech 2017 a 2018, kdy se naplní většina z velkého počtu skládek v kraji. Podle návrhu zákona o odpadech má být v Česku zakázáno skládkování komunálních odpadů v roce 2023.
zpráva ČTK