Projekty

Sušice letos dokončí krytý bazén, budou v něm trénovat i kajakáři

Nový krytý bazén, o kterém se v jedenáctitisícové Sušici hovoří už víc než deset let, se otevře letos. Stavbu za zhruba 120 milionů korun město financuje z vlastního rozpočtu a z úvěru. 
Kromě běžné nabídky pro plavce bude mít bazén také zřejmě evropský unikát – protiproud simulující divokou řeku, který umožní trénink pod střechou také kajakářům, řekl ČTK starosta Petr Mottl (ODS).
„S myšlenkou na trénování v bazénu v protiproudu přišli sami naši kajakáři. Kromě nich ale budou moci v protiproudu třeba záchranáři nacvičovat záchranu osob z řeky, využívat ho budou moci i jiní zájemci,“ řekl. Proud bude možné regulovat, měnit jeho intenzitu a modulovat vodní tok, takže bude připomínat skutečnou divokou řeku. „Ta možnost náš bazén odliší, nabídne něco jiného a třeba naláká další zájemce,“ míní starosta. V bazénu budou čtyři pětadvacetimetrové plavecké dráhy, dětský bazén, brouzdaliště a tobogan. Nebudou chybět vířivky a wellness část.
Proti stavbě bazénu a jeho částečnému financování úvěrem protestovali někteří lidé. Starosta je ale přesvědčen o tom, že akvapark zlepší nabídku pro místní i pro návštěvníky a turisty ze Šumavy, kterým poskytne alternativní program při nepříznivém počasí. Takových možností stále na Šumavě není dost. Nejbližší krytý bazén je v 16 kilometrů vzdálených Horažďovicích nebo ještě dál v Klatovech, případně až v Německu v Ambergu.
zpráva ČTK