Projekty

SŽDC chystá modernizaci trati Liberec–Tanvald

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) připravuje modernizaci železniční trati z Liberce na Tanvald. Projekt za více než 740 miliónů korun počítá nejen s rekonstrukcí trati, ale i s modernizací zabezpečení na přejezdech, opravy čekají i nádraží. 
SŽDC teď hledá dodavatele, termín pro podání nabídek vyprší 1. ledna, zjistila ČTK na profilu zadavatele. Práce by měly začít v polovině příštího roku.
Železniční tratě v Libereckém kraji jsou jednokolejné a žádná z nich není elektrifikovaná. Svými parametry a standardy často odpovídají 19. století, ve kterém vznikly. Trať z Liberce na Tanvald a dál na Harrachov je jednou z nejvytíženějších, spojuje Liberecký kraj s Jizerskými horami a Krkonošemi. Trať je součástí tzv. Jizerskohorské železnice, na níž už dva roky jezdí moderní regionální vlaky švýcarské firmy Stadler. Právě ty mají ale na zastaralé trati velké problémy.
„Trať má příliš ostré zatáčky a krátké koleje, při jízdě vznikají rázy a vlaky jsou nejen velmi hlučné, ale vozy trpí, odcházejí některé součásti včetně elektroniky,“ řekl dnes ČTK Jindřich Berounský z Českých drah. Jak velký rozdíl může udělat rekonstrukce, se podle něj mohli i sami cestující přesvědčit na nedávno modernizovaném úseku ze Smržovky do Tanvaldu. „Jízda je tam hladká, vlak skoro neslyšíte,“ poznamenal Berounský. Podobně by to podle něj mělo po rekonstrukci vypadat na celé trati.
Projekt počítá s modernizací trati z liberecké zastávky Vesec přes Jablonec do Smržovky, kde se napojí na zrekonstruovaný úsek. Zmizet by měly některé nevyužívané budovy, úpravy čekají i nástupiště ve stanicích a zastávkách. Rekonstrukce čeká některé přejezdy, na dalších bude nové zabezpečení. V traťových úsecích Liberec–Tanvald, Smržovka–Josefův Důl a Tanvald–Velké Hamry budou položeny i kabely, které umožní dálkové ovládání zabezpečení a komunikaci. A protože je trať v oblasti, kde hodně sněží, budou ve stanicích ve Vesci, Jablonci, Smržovce a Tanvaldu elektricky vyhřívané výhybky.
Liberecká správa dopravní cesty zajišťuje opravy a údržbu téměř 700 kilometrů kolejí, na nichž je 576 přejezdů. Rekonstrukce trati na Tanvald bude největší investiční akcí na železnici v Libereckém kraji v posledních letech. Podle informací z Analýzy stavu dopravy v Libereckém kraji, šlo loni do velkých oprav tratí v kraji sotva 150 miliónů korun. Bylo to sice ve srovnání s rokem 2011 o polovinu víc, v letech 2009 a 2010 však (SŽDC) investovala na území kraje do železniční infrastruktury vždy kolem 400 miliónů korun.
zpráva ČTK