Projekty

SŽDC chystá rekonstrukci trati z Břeclavi do Znojma

Železniční trať mezi Znojmem a Břeclaví čeká v nejbližších letech velká rekonstrukce. Náklady by měly dosáhnout až jedné miliardy korun. Jedna z navrhovaných variant by umožňovala zvýšení rychlosti z 80 až na 120 kilometrů za hodinu. 
S tím by souviselo i zabezpečení přejezdů a rekonstrukce nástupišť, sdělil ČTK mluvčí Správy železniční a dopravní cesty (SŽDC) Pavel Tesař. Rekonstrukci již schválilo ministerstvo dopravy a SŽDC nyní zahajuje projektovou přípravu.
Na 69 kilometrů dlouhé trati jezdí pouze osobní vlaky Českých drah, které zvládnou cestu za hodinu a 20 minut. Trať má však potenciál sloužit nejen regionální dopravě, zrychlení by mohlo pomoci v konkurenceschopnosti železnice oproti autobusům z Brna do Znojma. Zrychlení vlaků zajistí i to, že po rekonstrukci se bude moci do stanic vjíždět nikoli čtyřicítkou, ale dvojnásobnou rychlostí.
Investiční akce, která patří do Malých projektů Operačního programu doprava, zahrnuje také zabezpečení přejezdů. Na dvaceti z nich je pouze výstražný kříž, který by nahradila podle nutnosti buď světelná signalizace, nebo závory. Celá trať postavená v 70. letech 19. století dostane nové zabezpečovací zařízení. „Ve stanicích a zastávkách se zrekonstruují nástupiště a zvýší se jejich úroveň, aby bylo nastupování snazší. Zlepší se přístup pro lidi se sníženou pohybovou schopností,“ uvedl Tesař.
Železnice by tak měla získat ještě více na turistické atraktivitě. Už teď ji využívají hojně návštěvníci Lednicko-valtického areálu či Mikulova.
zpráva ČTK