Projekty

SŽDC dokončila úsek koridoru z Berouna do Zbiroha za 4,5 mld Kč

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) dokončila stavbu pětadvacetikilometrového úseku z Berouna do Zbiroha za 4,5 miliardy korun. Na III. tranzitním železničním koridoru z Prahy do Chebu tak zbývá dostavět poslední čtyři úseky.

Všechny kromě jednoho části za Prahou budou hotové do konce roku 2015. Celkové náklady na modernizaci více než dvousetkilometrové trati Praha–Plzeň–Cheb, kde jsou hotovy všechny úseky z Plzně-Jižního předměstí do Chebu, se pohybují přes 30 miliard Kč a hlavní podíl dává evropský operační program Doprava I (OPD). ČTK to řekl Petr Kolář ze SŽDC, Stavební správy Západ.
Na úseku Beroun–Zbiroh už se jezdí bez omezení, probíhají dokončovací práce,“ dodal. Na části ze Zbiroha do Rokycan, kde je hotový úsek Kařízek–Rokycany, se ještě buduje druhá kolej ze Zbiroha do Kařízku a narovnává velký oblouk před stanicí Zbiroh. Nová trať vede nejvíce ze všech úseků po „zelené louce", a je tam tedy nejvíce narovnaných oblouků pro zvýšení rychlosti. Nejnákladnější byl nový tunel nad Hořovicemi a rekonstrukce mostu přes Červený potok u Zdic.
Další pětadvacetikilometrový úsek za 3,9 miliardy Kč ze Zbiroha do Rokycan bude stavebně hotový letos v říjnu. Na průjezdu Plzní za 942 miliónů se pracuje od března a dokončen bude příští rok v září. Etapa Rokycany–Plzeň za osm miliard Kč, nejnákladnější na trati z Prahy do Chebu, začne do pěti měsíců. „Bude mít největší časový přínos, protože zkrátí trať z 20 na 14 kilometrů,“ uvedl Kolář. Na etapu podají uchazeči své nabídky do 17. června. Zájem je podle Koláře obrovský, jde o největší současnou stavbu v regionu; má být hotová do října 2015. 
Celá trasa Praha–Plzeň bude dvojkolejná. V pokračujícím směru na Cheb vedou obě koleje do Pňovan na Plzeňsku. Z Pňovan až do Lipové u Chebu vede jedna kolej a z Lipové opět dvě stopy.
Nejdéle bude trvat optimalizace trati z Prahy-Smíchova do Berouna, resp. Králova Dvora. Z plánovaného pětadvacetikilometrového tunelu kvůli vysokým nákladům sešlo a připravuje se rekonstrukce současné trati rozdělená na tři úseky. Oba krajní, tedy Praha–Černošice a Králův Dvůr– Beroun, budou hotové do roku 2015. „Největší problém je v Černošicích, kde trať vede obcí. Tento úsek nebude hotový do roku 2015, ale počítáme na něj s penězi z OPD II v nové plánovacím období EU," uvedl Kolář. Na průjezd plzeňským nádražím nyní SŽDC zpracovává dokumentaci.
Soupravy budou moci jezdit po celé modernizované trati rychlostí až 130 kilometrů za hodinu, vlaky s naklápěcími skříněmi ještě o 30 kilometrů za hodinu více. Spojení Praha–Plzeň se po dokončení zkrátí ze 104 na 70 minut.
zpráva ČTK