Projekty

SŽDC letos opraví nádraží za stovky miliónů, začne na Smíchově

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) letos opraví nádražní budovy za stovky miliónů korun. Rozsáhlé rekonstrukce čekají například nádraží na pražském Smíchově, dále v Havířově nebo v Berouně. Začne také oprava fasády Fantovy budovy hlavního nádraží v Praze. informovala o tom správa železnic. Celkově by letošní investice do nádraží měly vyjít na 1,2 miliardy korun, loni to bylo kolem miliardy.

Nejnákladnější modernizaci organizace chystá v případě smíchovského nádraží, která vyjde na 400 miliónů korun. Kompletní rekonstrukce hlavní budovy začne v létě. Podle SŽDC by opravy měly přispět k maximálnímu využití budovy a zvýšení cestovního komfortu. Rozšířit by se tak měly doplňkové služby na nádraží, v prostorách budovy vznikne například supermarket.

Na venkovní části Fantovy budovy hlavního nádraží se začne pracovat v dubnu. Opravy za 171 miliónů korun zahrnují obnovu fasády, oken a částečně také střechy. V Praze by letos v případě úspěšného dokončení stavebního řízení mohla rovněž začít rekonstrukce budovy bývalé kliniky na pražském Žižkově.

K dalším významným projektům patří kompletní rekonstrukce výpravní budovy v Berouně za 233 miliónů korun. Opravy se budou týkat odjezdové haly i sousedního administrativního objektu, který následně obsadí SŽDC.

Největší akcí na Moravě a ve Slezsku bude modernizace nádraží v Havířově, která začne v dubnu. Zrekonstruovaná bude nádražní hala, vznikne nová čekárna a odpočívárna pro vlakový personál. Práce za 138 miliónů korun budou trvat dva roky. Opravy čekají také nádražní budovy v Písku, Bohumíně, Frenštátu pod Radhoštěm, Šternberku, Křižanově či Třebíči.

Šéf SŽDC Jiří Svoboda v závěru loňského roku ČTK řekl, že celkové investice do nádraží by se měly pohybovat kolem 1,2 miliardy korun. Podobné náklady chce organizace udržet i v příštích letech, hledá proto nové zdroje financování. Jedním z nich by mohlo být například využití dotačních programů ministerstva kultury, které by přispívalo na opravu historických budov, ve kterých nádraží často sídlí. To by však nejdříve vyžadovalo změnu zákona o drahách.

SŽDC, pro kterou pracuje asi 17 000 lidí, spravuje celostátní i regionální tratě, jež vlastní stát. Od roku 2016 se stará také o nádraží, která koupila od Českých drah.

zpráva ČTK