Projekty

SŽDC začne příští rok s obnovou tratě z Aše do německého Selbu

Nepoužívanou železniční trať mezí Aší a německým Selbem čeká obnova. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) se chystá v příštím roce opravit úsek z Aše ke státní hranici, sdělil ČTK mluvčí SŽDC Pavel Tesař. Na další nepoužívané trati v Karlovarském kraji, mezi Horním Slavkovem a Krásným jezem, už letos začaly také přípravné práce na jejím znovuzprovoznění.
Obnovení téměř 20 let nepoužívaného železničního spojení mezi Aší a německým Selbem vyplývá z letos podepsaného memoranda mezi Bavorskem a Českem. „Jedním z cílů, které dokument zmiňuje, je obnovení regionální dopravy na trati mezi městy Selb-Plössberg a Aší, respektive Chebem a Hofem,“ uvedl mluvčí ašské radnice Milan Vrbata.
Podle memoranda má být oprava železniční trati mezi Aší a Selbem hotová v příštím roce tak, aby tam byla zahájena regionální doprava v prosinci 2013.
To ale zřejmě nebude ještě možné. Práce na české straně totiž začnou až na podzim 2013. „Předpokládané celkové investiční náklady činí 75 miliónů Kč a stavba by měla probíhat od září příštího roku do června 2014,“ uvedl mluvčí SŽDC.
Podle Tesaře je dokončena přípravná dokumentace včetně ekonomického zhodnocení stavby, investiční záměr by měl být v listopadu předložen ministerstvu dopravy. Následně se zpracuje projekt stavby.
„Stavba zahrnuje rekonstrukci výhybek na obou koncích stanice Aš, výstavbu nástupiště s bezbariérovým přístupem ve směru na Selb a jeho propojení s nástupištěm ve směru na Hranice v Čechách, ve stanici se rovněž vybuduje nové osvětlení. Současně se položí nové koleje a zrekonstruuje se jeden most a čtyři propustky,“ popsal práce Tesař.
Mezi Horním Slavkovem a Krásným Jezem na Sokolovsku bude letos SŽDC za 8,5 miliónu Kč opravovat trať, která by v budoucnu mohla sloužit například podniku Legios, který v Horním Slavkově vyrábí kolejové cisterny. V příštím roce by měla následovat druhá etapa, podmínkou je ale zajištění zhruba 20 miliónů korun v rozpočtu správců železnice.

zpráva ČTK