Projekty

The Tieto Tower – aktualizováno

Developerská společnost CTP postaví v Ostravě na náměstí Republiky objekt The Tieto Tower (IQ building). Nový kancelářský projekt se nachází v docházkové vzdálenosti 5 minut od centra města. Komplex se skládá ze dvou propojených výškových budov o 14 a 9 patrech, které nabízejí více než 22 000 m² kancelářských prostor.
Velký důraz je kladen na obklopující zeleň se zahradními a vodními prvky. Zeleň pokryje více než 5 tisíc m2 plochy. Projekt bude mít také status „zelené budovy“, a to prostřednictvím certifikačního systému BREEAM.
Koncept budovy byl připravován v návaznosti na úspěch prvních „IQ buildings“, které se nacházejí v dalším kancelářském projektu CTP – Spielberk Office Centre v Brně. Budovu The Tieto Tower navrhl Ing. Václav Hlaváček ze Studia Acht. Budova by měla být uvedena do provozu ve druhé polovině roku 2012. Investice přesáhnou 50 miliónů eur.
 
Podle původních plánů už na uvedeném místě měl stát čtyřiadvacetipodlažní mrakodrap. Od vypuknutí hospodářské krize je tam však jen oplocené staveniště, na kterém se nic neděje. "V posledních dvou letech tam nebyla žádná stavební aktivita a některá stavební povolení jsme museli aktualizovat. Teď máme platná všechna povolení. Přípravy už probíhají a na jaře chceme začít stavět," řekla Petra Pivovarová z CTP. Uvedla, že oproti původním plánům bude objekt místo 90 metrů vysoký 50 metrů.
 
Většinu plochy si pronajme společnost Tieto, zabývající se informačními technologiemi a inženýrskými službami. Tieto v Ostravě zaměstnává 1900 lidí a je největší společností poskytující služby v oblasti IT v Moravskoslezském kraji. Do nové budovy sestěhuje většinu svých zaměstnanců. Nyní v Ostravě sídlí na pěti místech.
"V Ostravě chceme zůstat. Potřebovali jsme najít místo, kde by všichni naši zaměstnanci mohli být pohromadě," řekla ředitelka Tieta Eeva-Liisa Maunová. Uvedla, že ji překvapilo, kolik developerů v regionu předložilo své nabídky. "Jak jsme zpřísňovali naše kritéria, jejich počet se postupně snižoval," řekla. Důležité podle ní bylo, aby budova působila pozitivním dojmem. V červnu 2010 firma obdržela devět nabídek, v září vybírala ze tří. Mezi nimi byla i nabídka společnosti, která buduje Novou Karolinu, tým Tieta ale vybral CTP.
"Mezi našimi hlavními kritérii byly cena za nájem, servisní poplatky, náklady na údržbu nebo lokalita," řekl manažer Tieta Marek Kurc. Zaměstnanci firmy podle něj v interním průzkumu dali najevo, že nechtějí pracovat přímo v centru, proto firma vybrala místo na jeho okraji, s dobrou dopravní dostupností.
 
Proti výstavbě mrakodrapu na náměstí Republiky před zahájením stavby protestovali obyvatelé okolních domů. Sepsali petici, ale záměr postavit na uvedeném místě výškovou budovu to neovlivnilo.
tisková zpráva, zpráva ČTK