Projekty

Tramvajová trať na olomoucké Nové Sady povede přes čtvrť Šantovka

Olomoučtí zastupitelé schválili změnu územního plánu, která umožní to, že nová tramvajová trať z centra města na sídliště Nové Sady povede přes plánovanou čtvrť Šantovka.
Podle původního záměru města měly tramvaje zajíždět na sídliště kolem autosalonu Frommer a přes Wittgensteinovu ulici. Radnice se rozhodla pro novou variantu mimo jiné proto, že by se díky ní měl na nákladech souvisejících se stavbou trati podílet soukromý investor, který vybuduje připravovanou čtvrť.
Trasa nové tramvajové trati povede na sídliště Nové Sady, které patří k nejlidnatějším v krajském městě, od tržnice. Na sídliště dosud zajíždějí autobusy městské hromadné dopravy. Tramvajová trať by měla dopravní obslužnost sídliště zlepšit. Město si od ní dále slibuje to, že zvýší ekologičnost provozu městské hromadné dopravy, protože bude moci omezit provoz autobusů do lokality.
Stavba trati si vyžádá podle předběžných odhadů vedení města asi 300 miliónů korun. Radnice má šanci na akci získat dotaci zhruba 200 miliónů korun z programu švýcarsko-české spolupráce. O vybudování trati se hovoří několik let, město se do stavby zatím nepustilo kvůli nedostatku peněz. Podle plánu by stavba trati měla začít ve druhé polovině letošního roku, hotova by měla být v roce 2012.
Výstavba nového multifunkčního centra s obchody či kancelářemi Šantovka, přes které povede nová tramvajová trať, si vyžádá asi deset miliard korun. Investici připravuje soukromý investor. Více o tomto projektu zde.
zpráva ČTK, mi