Projekty

Třebíč chystá další etapu revitalizace sídliště Za Rybníkem

Třebíčská radnice připravuje zahájení druhé etapy revitalizace nejmladšího městského sídliště Za Rybníkem. Přinese zlepšení životních podmínek pro několik tisíc obyvatel. Stavební práce začnou na podzim, potrvají rok.
Kultivace lokality zahrnuje úpravu veřejných prostranství, zřízení nových stání pro odpadové kontejnery, vznik nových dětských hřišť a parkovacích míst. Novinářům to řekl mluvčí radnice Ivan Přibík.
Úpravy zahrnují také stavbu nového vjezdu do sídliště. „Tím se výrazně zlepší dopravní poměry, do sídliště je zatím možné vjet jenom jedním místem, doprava je převážně jednosměrná," řekl Přibík.
Náklady na druhou etapu nechce radnice před výběrovým řízením zveřejňovat. První etapa, která skončí letos na podzim, bude stát téměř 17 miliónů korun. Zhruba čtvrtinu pokryla státní dotace, zbytek zaplatilo město z rozpočtu. Další dvě etapy se projekčně připravují, uskuteční se v dalších letech.
Sídliště Za Rybníkem vzniklo začátkem 80. let minulého století, bydlí tam několik tisíc lidí, převážně zaměstnanců dukovanské jaderné elektrárny.
Revitalizací městských sídlišť se město zabývá dlouhodobě, jako první přišlo na řadu největší sídliště Hájek. Jako součást integrovaného plánu rozvoje města se chystá regenerace sídliště Horka-Domky. Radnice do estetické kultivace sídlišť s využitím státních dotací investovala už desítky miliónů korun.
zpráva ČTK