Projekty

Třebíč má nové komunitní centrum, vzniklo přestavbou kina Moravia

Klubovny, kanceláře, hudební zkušebna a od února také sociální kavárna budou fungovat v novém třebíčském komunitním centru, které se otevřelo veřejnosti. Vzniklo přestavbou bývalého kina Moravia. Plně v provozu by mělo být v dubnu, řekl Ondřej Ferdan, vedoucí komunitního centra Moravia. Přestavba, která začala na jaře 2018, stála 62 miliónů korun s DPH. Asi 17 miliónů korun pokrylo město díky dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu. Provoz centra pro město zajišťuje zapsaný ústav Střed, který provozuje v Třebíči a dalších městech v regionu sociální služby. Prostory bude mít v centru i spolek Vrátka.

Chystá se otevřít kavárnu se sociální rehabilitací pro své klienty. Zájemci se v nové kavárně naučí připravovat kávu, servírovat, přijímat a vyřizovat objednávky a pracovat s penězi. To vše pod vedením pracovních asistentů, uvedla za spolek Vladimíra Valová. Kromě Vrátek bude v centru podle Ferdana fungovat také klub Naděje a v provozu bude od dubna také hygienické zázemí pro lidi bez domova.

Díky vzniku komunitního centra se podařilo zachránit secesní budovu z roku 1919. Jejím architektem byl třebíčský stavitel Josef Herzán. Dnes je jednou z nemnoha staveb, které přečkaly rozsáhlé demolice ze 70. a 80. let minulého století, které výrazně proměnily podobu Třebíče na jih od jejího historického centra. Vznikala jako Bio Moravia, později nesla jména Stadion, Svět a Sputnik. Byla uzpůsobena i k hraní divadla a k dalším kulturním akcím. Odehrálo se v ní ale i mimořádně tragické představení, politický proces s páterem Janem Bulou. V roce 1951 si za jejími zdmi vyslechl rozsudek odsuzující ho k trestu smrti v takzvaném případu Babice.

V roce 1992 bylo ze Sputniku znovu kino Moravia, které promítalo až do roku 2006. Uzavřené bylo kvůli klesající návštěvnosti a konkurenci sousedního moderního kina Pasáž, které je dnes v šestatřicetitisícové Třebíči jediným kinosálem. Opuštěnou budovu radnice opakovaně nabízela k prodeji. Kupce nenašla. Organizace Střed vznikla v roce 2000, aby se věnovala práci s ohroženými rodinami s dětmi. Dnes mimo jiné provozuje vlastní linku důvěry.

zpráva ČTK