Projekty

Turisté si mohou prohlédnout Uherskobrodsko ze šesti nových rozhleden

Šest nových rozhleden od 30. 12. 2011 slouží obyvatelům Uherskobrodska i turistům, kteří do této části Slovácka zavítají.
Všechny rozhledny jsou stejné, 13 metrů vysoké a postavené ze smrkové kulatiny. Náklady dosáhly 3,3 miliónu korun, 2,1 miliónu Kč přispěly fondy Evropské unie. Součástí projektu je i turistický okruh dlouhý zhruba 50 kilometrů a také informační tabule.
Rozhledny spojily šest obcí mikroregionu Východní Slovácko. Ve Vlčnově stojí rozhledna u křižovatek cest Hraběcí a Od búd, v Nivnici nedaleko centra vesnice u kapličky Nejsvětější Trojice, v Korytné pod Horní loukou, v Suché Lozi ve Vápenkách, v Bystřici pod Lopeníkem v lokalitě Nad Vojanskú cestú a v Bánově na Králově. Z každé je vidět do krajiny podhůří Bílých Karpat.
Mezi rozhlednami vzniká turistický okruh, který spojí pěší a cykloturistické trasy. Na nich je umístěno 18 odpočívadel s informačními tabulemi a 60 směrovými cedulemi, které turisty nasměrují k jednotlivým rozhlednám. „Chceme region pozvednout a přilákat k nám turisty," řekl ČTK projektový manažer mikroregionu Východní Slovácko Pavel Rada. Dodal, že rozhledny jsou zapojeny i do populární hry geocaching.
Podle starosty Vlčnova Jana Pijáčka rozhledny a turistická trasa zvýší atraktivitu regionu. „Lidé mohou postupně navštívit ve Vlčnově muzeum pálenic, v Suché Lozi Slatinu a v Nivnici muzeum Komenského. V Bystřici pod Lopeníkem trasa povede kolem lesních kapliček a morového hřbitova, v Korytné je nejvýše položená rozhledna a odehrály se zde tvrdé boje za druhé světové války. No a v Bánově cesta vede kolem místa nad kostelem, kde na pozůstatku dávné sopky a hradu stojí tři kříže," vyjmenoval Pijáček.
Nedaleko mikroregionu Východní Slovácko už od července 2005 stojí 22 metrů vysoká rozhledna na kopci Velký Lopeník. Má kamennou základnu a konstrukci z dubových kmenů. Letos v září byla otevřena i nová rozhledna v Bojkovicích na Uherskohradišťsku. Asi deset metrů vysoká vyhlídka ze smrkového dřeva vznikla díky iniciativě Klubu bojkovských skeptiků.
zpráva ČTK