Projekty

Uherský Brod začne v červnu stavět dopravní terminál

Radnice v Uherském Brodě na Uherskohradišťsku začne za měsíc stavět druhou etapu dopravního terminálu, který léta plánovala. Projekt propojí autobusovou, železniční, městskou hromadnou i osobní dopravu do jednoho uzlu. Oproti předpokládaným nákladům 100 miliónů korun, které měly připadnout na město, je nakonec cena asi o 30 miliónů nižší. Novinářům to řekl místostarosta Petr Vrána. Původně měl projekt včetně podílu Správy železniční dopravní cesty stát téměř 140 miliónů korun.
Město získalo na projekt grant 82 mil. Kč z Programu česko-švýcarské spolupráce. „Budeme se snažit, aby ušetřené dotace mohly být použity na další akce související s terminálem, například parkoviště na východní straně či úpravu přístupového schodiště. Švýcarská strana nemá zájem peníze stahovat, je ochotná je tady ponechat,“ uvedl Vrána.
Terminál vznikne v místě vlakového nádraží. Bude tam 12 zastřešených autobusových stání navazujících na železniční perón, parkoviště se sedmi desítkami míst, České dráhy zrekonstruují nádražní budovu. Upraví se prostor před budovou, přibude zeleň, lavičky, fontána i státní pro jízdní kola. Součástí projektu je demolice některých skladových objektů, přemístění nákladové rampy železnice, rekonstrukce inženýrských sítí či oprava komunikace Pod Valy včetně světelné křižovatky.
Terminál by měl být hotov příští rok v říjnu. Město připravovalo jeho výstavbu od roku 2007, kdy vznikly první architektonické studie, které se zabývaly budoucí podobou prostoru u vlakového nádraží. V letech 2009 a 2010 město jako první etapu budoucího terminálu vybudovalo most s přístupovou lávkou pro pěší zhruba za 45 miliónů korun.
zpráva ČTK