Projekty

Unibail-Rodamco přestavuje a rozšiřuje Centrum Černý Most

Společnost Unibail-Rodamco zahájila ambiciózní projekt dostavby a přestavby obchodního centra na Černém Mostě. Po dokončení Centrum Černý Most nabídne svým zákazníkům na ploše více než 82 000 m2 prodejních ploch.
Unibail-Rodamco připravilo nový koncept nákupního střediska, kde by kromě samotných nákupních jednotek měly být zábavní zóny, prostory pro pořádání akcí i možnosti relaxace a zábavy. Důraz se klade na příjemné prostředí a pestrost pro co nejširší spektrum klientů. Hlavní skupinou jsou přesto zejména mladí lidé a mladé rodiny. Pro ně se snaží provozovtel přilákat na čský trh nové prodejní značky zejména z oblasti family fashion. Díky poloze na kraji Prahy a dobré dopravní dostupnosti věří investor, že by se nový zábavně-obchodní komplex mohl stát nejen lokálním centrm, ale i regionálním.
Nová část Centra Černý Most vznikne na plochách stávajících parkovišť. Současná prodejní plocha se rozšíří z 56 tis. m2 na 82 tis. Místo nynějších 79 prodejních jednotek jich bude 163. Jednou z klíčových novinek konceptu bude stravovací část (food court). Nové restaurace budou součástí prostoru vhodného pro pořádání různých marketingových akcí a budou dále propojeny s nabídkou nového kina. K pobavení nejmladších zákazníků poslouží nejen dětský koutek, ale také speciálně vytvořená místa s interaktivními prvky.
Počet parkovacích míst vzroste z 2500 na 3300. Stání budou jak v surerénu, tak na střechách nového objektu, vzniká i samostatný parkovací dům. Právě jeho výstavbu zahrnuje první fáze celé akce, protože je potřeba zajistit dostatečný počet parkovacích míst namísto současného parkoviště, kde se bude stavět.
Právě velký počet parkovacích míst si vyžádá použití vyspělého navigačního systému pro řidiče, který je hladce navede na volná parkovací stání. Technologie zvaná dynamic navigation system se u nás uplatní poprvé.
Architektonickou a designovou stránku projektu má na starosti studio Benoy Architects, které se na podobné objekty specializuje. Realizovalo např. podobnou přestavbu obchodního centra Parquesur v madridské čtvrti Leganes a v současnosti dokončuje oddobný projekt Mall of Scandinavia ve Stockholmu. Studio má bohaté zkušenosti s podobným typem staveb ze západní a severní Evropy, ale i z Číny, spolupracuje i s místními architekty, kteří znají lokální poměry.
Novým výrazným prvkem bude 800metrová světelná fasáda, nové vchody od metra by měly usnadnit přístup. Architekti i investor kladou velký důraz na šetrnost k životnímu prostředí. Nová část objektu aspiruje na dosažení úrovně Excellent certifikace BREEAM. Ambicí pro přestavbu starší části je pak úroveň BREEAM Very Good.
Celková investice přesáhne 100 mil. eur. V tuto chvíli již má provozovatel uzavřeny nájemní smlouvy na třetinu nové prodejní plochy. Rekonstrukce a dostavba by neměla výrazně omezit provoz stávající části centra. Celý projekt by měl být dokončen na jaře 2013.
V současnosti probíhá výběrové řízení na generálního dodavatele. Tendru se účastní šest firem, vítěz by měl být znám na konci května. První fázi projektu – parkovací dům s kapacitou 770 míst – staví firma IMOS, kterou investor vybral ze osmi účastníků soutěže.
mi
 
Nové Centrum Černý Most, vizualizace Benoy ArchitectsNové Centrum Černý Most, vizualizace Benoy ArchitectsNové Centrum Černý Most, vizualizace Benoy ArchitectsNové Centrum Černý Most, vizualizace Benoy ArchitectsNové Centrum Černý Most, vizualizace Benoy Architects