Projekty

Upravený Střelecký ostrov bude otevřen na konci září

Rozsáhlé stavební úpravy Střeleckého ostrova budou dokončeny v polovině září. Slavnostně otevřen pro veřejnost bude 26. září. Novinářům to řekl starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký. Přestavba ostrova stála asi 80 mil. Kč.
Původně se předpokládalo, že stavební úpravy budou dokončeny v červenci. Při červnové povodni ale bylo staveniště zalito vodou a dělníci museli počkat na vysušení povrchů. Na ostrov navíc nemohli kvůli zvýšené hladině Vltavy delší dobu dopravovat lodí potřebný materiál. Práce se tak opozdily.
Rada městské části již schválila návštěvní řád, který bude na ostrově platit. Návštěvníci například s výjimkou kulturních akcí nebudou moct popíjet alkohol a užívat drogy, venčit psy bez vodítka, rozdělávat oheň, pořádat ohňostroj nebo jezdit na kole, kolečkových bruslích či skateboardech. Ostrov bude otevřen od dubna do konce října od 6 do 22 h, od listopadu do konce března od 8 do 19 h. Nad dodržováním pravidel budou dohlížet strážníci.
Během úprav ostrova byly pokáceny asi tři desítky stromů, nových bylo vysazeno více než 60. Součástí revitalizace je vznik nového výtahu u severní strany mostu Legií nebo oprava přístupových schodů. Uvnitř schodiště vzniknou nové toalety. Kromě nových chodníků, osvětlení a kompletní infrastruktury přibudou nově na ostrově dvě dětská hřiště.
Městská část opravuje jen severní část ostrova, která se často využívá pro konání kulturních akcí. Jižní cíp patří soukromému vlastníkovi, který zde má restauraci.
zpráva ČTK