Projekty

V Brně otevřeli novou trolejbusovou trať a Zábrdovický most

Brněnský dopravní podnik slavnostně otevřel novou trolejbusovou trať v Líšni z Novolíšeňské do na Jírovu a také po více než roce opravenou tramvajovou trať přes Zábrdovický most kolem Vojenské nemocnice. Obě budou pro cestující funkční od soboty, řekl při slavnostním otevření generální ředitel Miloš Havránek.

Až na Jírovu tak začnou jezdit trolejbusové linky 25 a 26, změní se trasa autobusových linek 55 a 78. Díky otevření Zábrdovického mostu se vrátí na své trasy tramvajové linky 2 a 3 a prakticky všechny trolejbusové a autobusové linky, které byly touto výlukou nějak dotčeny. Po mostě projedou od soboty i auta. Mnohem lépe je nyní řešený přejezd pro cyklisty, ulici totiž přetíná mezinárodní trasa EuroVelo vedoucí podél Svitavy.

Trať na Jírovu měří 1,6 kilometru a stála 125 miliónů korun včetně zcela nového zázemí pro řidiče na konečné. Na Novolíšeňské chybělo, protože se jednalo o provizorní smyčku. V provozu však byla přes 30 let.

Tímto počinem rozvoj trolejbusové sítě v Brně v podstatě končí. „Brno má nejrozsáhlejší síť v republice, zhruba 100 kilometrů. Jedná se o jedinou velkou stavbu za mnoho posledních let a systém je nyní ucelený. Budeme se proto soustředit na modernizaci vozového parku,“ řekl Havránek ČTK. Už je vypsané výběrové řízení na dodávku 40 krátkých vozidel s opcí na dalších 20. „A chystáme další výběrové řízení, v první fázi na 20 kloubových trolejbusů, které budeme potřebovat na prodloužené linky 25 a 26,“ dodal. I nadále má zůstat v Brně okolo 150 trolejbusů, které pokrývají provozní potřeby i rezervu. V budoucích letech se chystají také investice do vozoven. Nejprve je potřeba vytvořit dostatečné zázemí ve Slatině, aby se do ní mohly přesunout všechny trolejbusy z Husovic. Tam má poté vzniknout muzeum brněnské MHD. Modernizovat se má i vozovna v Komíně, jejímž vlastníkem je město.

Otázkou případného rozvoje je ještě obsluha plánovaného terminálu u budoucí vlakové zastávky ve Starém Lískovci, kam mohou zajíždět trolejbusy z Osové. „Problém je, že ulice Elišky Přemyslovny nemá dostatečnou únosnost a ani šířkové poměry. Muselo by se to buď změnit, nebo najít jiný směr obsluhy,“ uvedl Havránek.

zpráva ČTK