Projekty

V Brně se po rekonstrukci otevřela ulice Dornych

V Brně se v sobotu otevřela po roce a půl ulice Dornych, což výrazně zjednoduší cestu z centra na jih směrem k dálnici D2. Naopak se uzavírá souběžná ulice Plotní, kam se přesunou tramvajové koleje, které byly původně na Dornychu. Celá stavba má být hotová do konce září 2020, ale vzhledem ke složitosti stavby zatím nelze termín dokončení garantovat, řekl na tiskové konferenci brněnský radní David Grund (ODS). I nadále zatím zůstane ztížený průjezd po velkém městském okruhu kolem autobusového nádraží a v Hladíkově ulici, kde i nadále budou místo čtyř pruhů průjezdné jen tři, a někdy i jen dva pruhy.

„Původně se mělo otevření Dornychu uskutečnit později, ve spolupráci s investory se podařilo termín prací zkrátit,“ uvedl Grund. Na Dornychu vznikla nová páteřní kanalizační stoka a byly vyměněny další inženýrské sítě. Pod Dornychem také vede kabelovod, od kterého vedou šachty, a v případě prací pod zemí tak nebude nutné rozkopávat silnici.

Jelikož Dornych má pro dopravu výrazně větší kapacitu než současná Plotní, pravděpodobně se zmenší kolony, které se v oblasti denně objevovaly nejen v dopravní špičce. „Větší kapacitu má nejen ulice, ale i křižovatky. Díky tomu už neočekáváme tak velká zpoždění jak na linkách, které obsluhují centrum města, tak na okružních linkách 44 a 84. Problémy se odtud přenášely na provoz i do jiných částí města,“ řekl provozní ředitel dopravního podniku Jan Seitl.

Autobusy začnou jezdit po Dornychu už od soboty. Tramvaje do Komárova se rozjedou po nové trati po Plotní ulici až po kompletním dokončení stavby.

Autům, která budou projíždět křižovatkou ulic Zvonařka a Dornych, nebude umožněno odbočit doleva od východu na Dornych ve směru do Komárova. V opačném směru nebude možno odbočit doleva na Dornych ve směru do centra. Dále budou uzavřené ulice Spěšná, Kovářská a Široká i část Železniční a Komárovské ulice. Objízdné trasy povedou ulicemi Jeneweinova, Kšírova a Sokolovova. Od Poříčí bude nutno místo objíždět ulicemi Heršpickou a Vídeňskou. Zákaz odbočení na Dornych směrem z centra bude možno objet Masnou a Kalovou ulicí.

zpráva ČTK