Projekty

V bývalé sopce Komorní hůrka jsou hotové štoly pro veřejnost

Ve vyhaslém vulkánu Komorní Hůrka na Chebsku stavbaři dokončili ražbu štol, které sopku zpřístupní veřejnosti. V současné době jsou šachty k dispozici pro vědecké výzkumy a podle starosty Františkových Lázní Jana Kuchaře (PRO Zdraví a Sport) se čeká na povolení báňského úřadu, aby se mohly prostory otevřít veřejnosti. Pokud nenastanou komplikace, mohla by být sopka přístupná už příští léto.

„Geofyzikální ústav Akademie věd, který je naším partnerem, s báňskou firmou se prokopaly až do nitra sopky, až k čedičovému sopouchu. V současné době probíhají práce na kolaudaci této stavby a na povolení od báňského úřadu,“ řekl Kuchař.

Štoly kopírují trasyl, které zde vznikly na popud spisovatele a badatele Johanna Wolfganga Goetha. Podle Kuchaře během bádání geofyzici zjistili, že jde o první důlní stavbu vzniklou z vědeckého účelu. Štoly vzniklé před 180 lety měly rozhodnout geologický spor, zda je kopec sopečného původu, nebo vznikl naplavením usazenin. „Takže se to stalo takovou Mekkou geologů,“ řekl Kuchař s tím, že o bývalou sopku se začíná zajímat i National Geographic.

Organizátoři si od otevření štol slibují vyšší návštěvnost a zájem o sopku. Podle Kuchaře by šlo o první místo ve střední Evropě, kde by lidé mohli sestoupit do nitra sopky a sáhnout si na čedičový sopouch.

Vedení Františkových Lázní, pod které Komorní Hůrka spadá, zamýšlí vybudovat zázemí s pokladnou v jedné ze svých budov. Zároveň by chtělo postavit parkoviště. Záleží ale podle Kuchaře na tom, v jakém režimu se štoly podaří otevřít. „Na základě povolení budeme odhadovat návštěvnost a přizpůsobovat tomu i zázemí,“ řekl.

Obnova šachet, která je součástí projektu Brána do nitra země, se financuje z přeshraničních česko-německých fondů. Do budoucna by se mohlo v prodloužení šachet pokračovat.

zpráva ČTK