Projekty

V bývalé vyloučené lokalitě v Karviné vznikne průmyslová zóna

Nevyužívaná plocha po bývalé vyloučené lokalitě zvané Vagónka v Karviné se promění v menší průmyslovou zónu. Přeměna by měla stát kolem 30 miliónů korun a město na ni získalo evropskou dotaci. ČTK to řekla mluvčí magistrátu Šárka Swiderová.
Revitalizováno bude území o rozloze 2,3 hektaru. „S pracemi bychom mohli začít na jaře příštího roku a po vybudování infrastruktury budeme plochy nabízet podnikatelům,“ upřesnil primátor Tomáš Hanzel (ČSSD).
Vyloučenou lokalitu při příjezdu od Petrovic u Karviné město začalo bourat loni v létě. Posledních několik desetiletí byla podle Swiderové oblast velmi problémová a bydlelo tam vždy nejméně 150 až 200 nepřizpůsobivých lidí. V lokalitě byly hygienické problémy, velký hluk a černé skládky. Oblast přitom byla podle územního plánu určena k podnikání a pro bydlení tam byla udělena výjimka. Nájemníky tak město vystěhovalo a loni v srpnu začalo s demolicemi, nyní mu zbývá zbourat ještě poslední dům.
Regionální rada Moravskoslezsko, která přerozděluje evropské peníze, uvolnila na revitalizaci čtyř brownfieldů v Moravskoslezském kraji celkem 35 miliónů korun. Více než 21 miliónů je pak určeno právě pro Karvinou.
zpráva ČTK