Projekty

V centru Plzně vznikne relaxační a sportovní park za 115 miliónů korun

Relaxační a sportovní park za 115 miliónů Kč vznikne do příštího roku v blízkosti historického centra Plzně a poblíž soutoku řek Radbuzy a Mže. Projekt s názvem Relax centrum Štruncovy sady, který má zvýšit atraktivitu středu metropole, schválil výbor Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad. ČTK o tom informovala mluvčí radnice Zdeňka Kubalová. Zahájení stavby je naplánováno na září.
 
Budoucí podobna soutokuSoučasný areál, kde je městský fotbalový a atletický stadion, je obehnán betonovým plotem a silnicí. Tamní automobilová doprava, i když omezená, negativně působí na možné sportovně rekreační využití. „Soutok řek Radbuzy a Mže tak neplní svoji urbanistickou a estetickou roli, kterou obvykle tento typ prostoru plní v centrech evropských měst,“ dodala Kubalová.
Z prostoru proto stavebníci odstraní betonový plot, opraví povrchy stezek, z nichž některé začnou sloužit cyklistům a in-line bruslařům. Vybudují také lezeckou stěnu, dětské hřiště a malé náměstí s fontánou. Počítá se i s centrem freestyle sportů, pobytově řešenou úpravou soutoku a občerstvením. Park a areál přilehlého pivovaru Plzeňského Prazdroje propojí nová lávka přes Radbuzu za zhruba 25 miliónů korun.
Základním smyslem projektu je podle radnice zatraktivnit veřejná prostranství města a zvýšit nabídku sportovně-rekreační infrastruktury pro veřejnost. Štruncovy sady tvoří zelenou plochu ve tvaru trojúhelníku mezi historickým jádrem města a areálem pivovaru. Jsou ohraničeny Tyršovou ulicí a řekami Mže a Radbuza, které se nedaleko stékají v řeku Berounku. Areál je vyhledávaným místem sportovních fanoušků, fotbalový stadion nyní prochází rozsáhlou rekonstrukcí.
O peníze z evropského programu ROP Jihozápad na projekt se Plzeň už v minulosti ucházela. Původně v programu uspěla, ale 5. výzva ROP se pak musela kvůli policejnímu vyšetřování celá přehodnotit a plzeňský záměr byl regionální radou zamítnut. Akce je součástí soutěžní přihlášky, s níž Plzeň získala titul Evropské hlavní město kultury pro rok 2015. Park proto doplní i prvky jako venkovní galerie, stojany na výstavy a venkovní divadlo.
zpráva ČTK

zdroj obr. www.plzen2015.net