Projekty

V Dobřanech vyroste obří velkosklad a supermarket Penny Marketu

Logistický areál a velkosklad řetězce Penny Market pro významnou část Čech vznikne za více než rok na okraji v Dobřan na jihu Plzeňska. Jde o investici za stovky miliónů korun. 
Vlastník obchodní skupiny, která tam vytvoří přes 200 pracovních míst, se také dohodl s radnicí šestitisícového města, že postaví první supermarket v Dobřanech a nad ním zdravotní středisko v hodnotě 15 miliónů Kč. ČTK to dnes řekl starosta Marek Sýkora.
„Dohodli jsme se soukromou firmou A + R, která zastupuje koncern Rewe (německou maloobchodní skupinu), že u našeho města bude stát jeho logistický sklad, který bude zásobovat významnou část prodejen Penny Market v Plzeňském, Karlovarském, Jihočeském a i Středočeský kraj směrem ku Praze,“ dodal. Vznikne na polích, kde je podle územního plánu plocha pro podnikání. „Rozšiřuje to možnosti blízké průmyslové zóny u nádraží. Dohodli jsme se, že tam natáhnou sítě tak, aby se mohla rozšiřovat,“ řekl.
Supermarket občané dlouho požadovali. „Společnost ale zainvestuje v prvním patře nad Penny nové zdravotní středisko pro město,“ řekl starosta. Podle něj zabezpečí zdravotní péči pro Dobřany a široké okolí a ještě tam zbude místo pro možné rozšíření o nové obory. „Naším vkladem do společného projektu je část pozemků. Věřím, že to, co bylo už písemně stvrzeno, bude realizováno,“ uvedl Sýkora.
Prodejna a středisko u největšího sídliště Pančava a domu s pečovatelskou službou se má otevřít v létě 2014. Jde zhruba o 1000 metrů čtverečních prodejní plochy, stejnou budou mít i prostory lékařů, které investor vybuduje výhradně ze svého. „Jde o velmi vstřícný krok," uvedl starosta. Středisko bude město lékařům pronajímat. Budou tam zubaři, pediatři, praktičtí lékaři, diabetologie a gynekologie.
Velkosklad začne fungovat ve zkušebním provozu už na jaře 2014. „Vznikne tam až 180 pracovních míst skladníků a logistického personálu,“ uvedl. Se zaměstnanci supermarketu to bude přes 200 příležitostí pro občany Dobřan a širokého okolí. Desetihektarová plocha, kde velký skladový a distribuční areál vznikne, patřila většinou soukromníkům. Město vlastnilo jen část plochy, kterou prodá po kolaudaci.
Současné zdravotní středisko označil Sýkora za „ošklivou komunistickou stavbu“, která nevyhovuje hygienickým podmínkám. „Kdybychom ji chtěli rekonstruovat, tak do ní dáme minimálně 15 miliónů korun. A nedá se rozšířit, ani zvýšit o další patra,“ dodal.
zpráva ČTK