Projekty

V Dobříši vznikne centrum pro vývoj a testování stavebních strojů

Společnost Doosan Bobcat Engineering chce postavit v Dobříši na Příbramsku výzkumně vývojové centrum. Navazovalo by na současný závod na výrobu kompaktních bagrů a nakladačů Doosan Bobcat Manufacturing.

V objektu by mělo pracovat 125 zaměstnanců. Podle informací ČTK záměr již v rámci posuzování vlivu stavby na životní prostředí schválil Středočeský kraj.
Se zahájením výstavby se počítá ve třetím čtvrtletí příštího roku a měla by být hotova zhruba do roka. V novém centru mají být pracoviště výzkumu, vývoje, testování a výroby prototypů stavebních strojů. Vlastní stavba by měla být členěna na tři hlavní stavební objekty – administrativní budovu, vývojové centrum a energocentrum.
V dvoupodlažní administrativní budově vzniknou kanceláře a sociální a technické zázemí pro zaměstnance a vývojové pracovníky. V objektu vývojového centra mají být kromě vlastních testovacích laboratoří umístěny i provozní a prototypové dílny, plochy skladování pro uložení testovaných vzorků, přípravků pro testování a ostatního materiálu, lakovací box, odmašťovací kabina, mycí box, kompresorovna, nabíjení baterií pro manipulační vysokozdvižné vozíky a další. V areálu o celkové rozloze 21 640 metrů čtverečních je navrženo 100 parkovacích míst pro osobní vozy.
Dobříššský závod na výrobu kompaktních bagrů a nakladačů zahájil provoz v roce 2007 a v současnosti zaměstnává přes 500 lidí. Vyrábí se v něm přes 80 procent výrobků určených pro trh v Evropě, na Středním východě a v Africe.
zpráva ČTK