Projekty

V domově důchodců ve Zdicích vznikne nový pavilon za 45 miliónů

V domově důchodců ve Zdicích na Berounsku vznikne nový pavilon za 45 miliónů korun. Bude mít kapacitu 40 lůžek, z toho deset lůžek v uzavřeném oddělení bude určeno pro klienty s Alzheimerovou chorobou. Pět klientů bude moci v zařízení využít ubytovací kapacity denního stacionáře, sdělila ČTK mluvčí středočeského krajského úřadu Berill Mascheková.
Stavební práce podle Maschekové pravděpodobně začnou ještě letos. Nový pavilon by měl být otevřen nejpozději na začátku roku 2012. Domov seniorů bude kromě denního stacionáře provozovat rovněž pečovatelskou službu. Součástí přístavby bude i jídelna, společenská místnost, sesterna nebo sklad čistého prádla. Stávající zařízení ve Zdicích má kapacitu 70 míst.
Středočeský kraj eviduje kolem 4500 čekatelů na umístění v domovech pro seniory. Toto číslo ale nelze brát absolutně, protože někdo může být zapsán v pořadnících více zařízení. Hejtmanství proto předpokládá, že reálně schází kolem 1000 až 2000 míst.
Kraj má rozpracováno několik projektů domovů důchodců. Nedávno začala výstavba nových domovů v Berouně a Kladně. Klientům nabídnou přes 160 lůžek. Oba domovy budou stát dohromady zhruba 260 milionů korun. V příštím roce by podle Maschekové měly začít stavby dalších dvou domovů pro seniory. „Měly by být obnoveny práce na nedostavěné budově v Uhlířských Janovicích. Začít by se mělo rovněž s přístavbou domova v Novém Strašecí,“ dodala Mascheková.
zpráva ČTK