Projekty

V dubnu v Třebíči začne stavba přestupního dopravního terminálu

Začátkem dubna by měla v Třebíči začít stavba terminálu, který propojí autobusovou a vlakovou dopravu. Vznikne na místě dnes už nevyužívané nákladové části železniční stanice. Stavba urychlí a zjednoduší přestupy mezi vlaky a autobusy, zvýší pohodlí cestujících a zlepší návaznost spojů. 
 
Přestupní terminál bude největší dopravní stavbou v Třebíči za posledních 20 let. ČTK to sdělil mluvčí radnice Ivan Přibík.
Stavba se uskuteční v několika etapách. V první části vznikne osm zastávek pro autobusy. Současné parkoviště před nemocnicí se kompletně změní. „Objeví se tam nová kapacitní křižovatka a nové parkoviště se 112 parkovacími místy pro osobní automobily. Parkovací plochy se přesunou východním směrem, stejně jako nástupiště do vlaku,“ uvedl mluvčí.
V další etapě se uskuteční úpravy kolejiště. Nákladová rampa se přesune do jižní části stanice do prostoru podél Riegrovy ulice. U první koleje vznikne nové bezbariérové nástupiště, ze kterého bude možné pohodlně přestupovat z vlaků přímo do autobusů. V kolejišti třebíčského nádraží bude ostrovní nástupiště, k němuž budou cestující chodit novým podchodem.
Přestavba výpravní budovy železniční stanice by měla přinést zvýšení kapacity. Hala s přepážkami pro prodej jízdenek se posune východním směrem, cestující budou moci nakoupit v několika obchodech.
Investorem stavby autobusové části terminálu je město Třebíč, navazující úpravy kolejiště zaplatí Správa železniční dopravní cesty. Projektované investiční náklady dosáhnou 65 miliónů korun bez DPH. Z toho 50 miliónů korun uhradí dotace z Evropské unie, zbytek zaplatí město ze svého rozpočtu. Konkrétní náklady vzejdou z výběrového řízení.
Přestupní terminál by měl být hotov na jaře 2015, kolejové úpravy pravděpodobně na podzim 2015. „V případě komplikací může terminál fungovat odděleně i bez kolejových úprav,“ uvedl Přibík. Pro adaptaci výpravní budovy podle něj zatím nebyl stanoven termín.
Autobusové nádraží v centru města zůstane zachováno v omezené podobě. Na nový přestupní terminál by měly zajíždět především spoje, u kterých se podle průzkumu předpokládá největší zájem lidí o přestup na vlak.
zpráva ČTK
 
zdroj www.trebic.cz