Projekty

V Havířově začala výstavba kanalizace za 750 mil. Kč

V okrajových částech Havířova začala výstavba kanalizace za zhruba tři čtvrtě miliardy korun. Do podzimu roku 2013 bude kanalizace dobudována v městských částech Dolní a Prostřední Suchá, Dolní Datyně a Bludovice a připravena bude více než tisícovka přípojek, řekl ČTK primátor města Zdeněk Osmanczyk (ČSSD). Jedná se o jednu z největších investičních akcí v historii nejmladšího města republiky.

Během výstavby bude vybudováno zhruba 45 kilometrů kanalizačních stok. Budoucí vlastníci kanalizačních přípojek mohou město požádat o bezúročnou půjčku od 20 000 korun. Půjčka může být poskytnuta do stoprocentní výše nákladů vycházejících z projektové dokumentace kanalizační přípojky, do nákladů se však nezapočítávají ceny za výkopové práce.
„V každém případě se zlepší komfort bydlení, nebude třeba, aby se lidé starali o žumpy. Zlepší se i životní prostředí, protože splašky nebudou směřovat jinam, než mají," uvedl Osmanczyk, který připomněl, že vybudování kanalizace město připravovalo už od roku 2003.
Podle Osmanczyka chce město lokalitu, v níž se kanalizace buduje, v budoucnu dále rozvíjet. Plánuje se další výstavba rodinných domů – jedna soukromá investice už je připravena a další výstavbu rodinných domů má město ještě v plánu. „Máme zájem na tom, aby lidé ve městě zůstávali. Město skoupilo pozemky a v současné se připravuje studie proveditelnosti. Město stavět nebude, ale vytvoří podmínky pro výstavbu, tedy sítě a komunikace a pak pozemky nabídne občanům," vysvětlil primátor.
Budování kanalizace se dotkne i provozu na obecních komunikacích a obyvatelé tak musí počítat s uzávěrami nebo dopravními omezeními. Bližší informace o stavbě i uzávěrách najdou lidé na webových stránkách města www.havirov-city.cz.
zpráva ČTK