Projekty

V Holešově začne stavba jihovýchodního obchvatu města

V Holešově na Kroměřížsku začne v těchto dnech stavba jihovýchodního obchvatu města. Jde o letošní největší investiční akci Ředitelství silnic Zlínského kraje (ŘSZK), náklady činí téměř 292 miliónů korun. Ve čtvrtek zástupci investora a zhotovitelských firem podepsali smlouvy a upřesnili harmonogram prací. Kolem 15. května už naplno začnou stavební práce, řekl ČTK šéf ŘSZK Bronislav Malý.

Trasa povede z kruhového objezdu u obce Martinice směrem na Dobrotice. Propojí tak dvě silnice druhé třídy mimo zastavěnou část města. Úsek dlouhý přibližně 3,8 kilometru tak z centra Holešova odvede tranzitní dopravu ve směru Zlín – Bystřice pod Hostýnem. Podle starosty Zdeňka Janalíka (ODS) je stavba pro město zásadní kvůli omezení dopravy, zlepšení životního prostředí i bezpečnosti obyvatel.
Na nákladech se 75 procenty podílejí fondy Evropské unie. Město uhradí 32 miliónů Kč na příjezdové a obslužné komunikace, kanalizaci či zelené plochy. Na dalších deset miliónů korun pak podle Janalíka radnici přijde vynětí území, přes které nová silnice povede, ze zemědělského půdního fondu. Termín dokončení celého projektu je podle smlouvy stanoven na 31. května 2014. „První auta by se však po nové silnici mohla projet již příští rok před Vánocemi,“ uvedl Malý.
Stavba obchvatu si vyžádá i vybudování mostu nad železniční tratí, která vede z Holešova do Valašského Meziříčí. Postaveny budou nové křižovatky a v místech, kde se silnice nejvíce přiblíží zástavbě, také protihlukový val. Stavbaři budou muset přeložit plynovod, šest vodovodů, kabely nízkého i stožár vysokého napětí i telekomunikační kabely.
Během prací nebude omezen provoz na silnici z Martinic do Holešova, kde byla už dříve vybudována okružní křižovatka v souvislosti s napojením na průmyslovou zónu. Na silnici z Holešova do Dobrotic, na kterou se bude obchvat napojovat, se ale budou muset motoristé připravit na částečné či úplné uzavírky. „Předpokládáme, že pro osobní auta bude silnice průjezdná, byť s omezením. Nákladní dopravu bychom chtěli odklonit,“ dodal Malý.
Stejně jako jihovýchodní obchvat je pro Holešov důležitá stavba rychlostní komunikace R49, která má vést z Kroměřížska napříč Zlínským krajem až ke hranici se Slovenskem. Stavba prvního úseku R49, která z centra města odvede tranzitní dopravu ve směru Hulín–Bystřice, byla sice slavnostně zahájena už v září 2008, kvůli nedostatku peněz ale dosud stojí. Nedávno však ČR silnici R49 prosadila v Evropské komisi mezi prioritní stavby v evropské dopravní síti.
zpráva ČTK