Projekty

V Hradci Králové začala výstavba prvního objektu nového kampusu UK

V Hradci Králové začala výstavba Výukového a výzkumného centra Univerzity Karlovy (UK). Stavba za zhruba 420 miliónů korun by měla začít královéhradecké lékařské a farmaceutické fakultě sloužit za dva roky. Řekl to proděkan Lékařské fakulty UK v Hradci Králové Vladimír Palička.
„Nová budova bude po dokončení sdílena oběma fakultami, místo v ní najdou dvě katedry každé z nich. Volili jsme katedry, které k sobě mají svým odborným zaměřením blízko,“ řekl Palička. Součástí nové pětipodlažní budovy, která nabídne téměř 7000 metrů čtverečních plochy, bude také velká posluchárna a zázemí pro výuku. Výběrové řízení na stavbu vyhrálo sdružení firem Metrostav a Chládek a Tintěra. UK získala většinu peněz na stavbu z evropských fondů, další peníze jsou ze státní rozpočtu.
Výukové a výzkumné centrum UK v Hradci Králové je první stavbou v plánovaném kampusu Univerzity Karlovy, který je projektován do těsného sousedství hradecké nemocnice. Postup další výstavby celého areálu za zhruba 2,5 miliardy korun, bude závislý na získání peněz.
Vznik kampusu podporuje také královéhradecká radnice, která UK pomohla se získáním pozemků. „Ten projekt plně zapadá do strategického plánu rozvoje města. Doufám, že jednou dojde k dostavění celého kampusu,“ řekl primátor Zdeněk Fink (HDK).
zpráva ČTK
 
Více o kampusu např. zde.