Projekty

V Istanbulu slavnostně otevřeli nové letiště

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan slavnostně otevřel nové letiště v Istanbulu. Konkurovat má Dubaji a turecké úřady ho představují jako největší na světě. V první fázi by mělo ročně obsloužit 90 miliónů cestujících, do deseti let by jich mělo být 200 miliónů, uvedla agentura DPA.

Dnešní ceremonie se konala symbolicky v den 95. výročí vzniku Turecké republiky, spuštění plného provozu se plánuje na konec prosince.

Podle údajů provozní společnosti IGA vyšla stavba nového letiště na 10,25 miliardy eur (asi 265 miliard Kč). První let se uskuteční ve středu, a to do hlavního města Ankary. V mezičase do zahájení plného provozu budou letadla létat jen do pěti destinací. Do roku 2020 by měla k novému letišti, které se má jmenovat pouze Letiště Istanbul, vést linka metra.

Pokud se naplní předpoklady o počtu cestujících, pak by nové istanbulské letiště skutečně bylo největší na světě. V současné době patří prvenství americké Atlantě, kde letiště za loňský rok podle DPA odbavilo 104 miliónů cestujících.

„Doufám, že letiště… pomůže našemu regionu i světu… je to letiště, jaké si Istanbul zaslouží,“ řekl prezident během slavnostního ceremoniálu, kterého se zúčastnili zástupci balkánských zemí a zemí Střední Asie, katarský emír Tamim bin Hamad Sání a kontroverzní súdánský prezident Umar Bašír. Na něj vydal Mezinárodní trestní soud v Haagu již před několika lety zatykač pro podezření ze spáchání genocidy, zločinů proti lidskosti a válečných zločinů.

Erdoğan je znám svou vášní pro prestižní a megalomanské projekty. Tento, který je stále ve výstavbě, je přitom sporný. Ochránci přírody například kritizují jeho dopady na životní prostředí, které označují za ničivé. Turecké vedení také potlačilo stávku dělníků, kteří letiště stavěli a některé z nich zatklo. Úřady uvádějí, že jich od zahájení prací začátkem roku 2015 na staveništi asi 30 zahynulo, podle odborů je ale tento počet silně podhodnocený, poznamenala agentura AFP.

Dosavadní mezinárodní Atatürkovo letiště v Istanbulu bude na konci prosince uzavřeno. Na jeho místě vznikne park a výstaviště, zopakoval dnes Erdoğan.

zpráva ČTK