Projekty

V Jablonci skončilo posledním odstřelem hloubení ochranné štoly

Odstřelem posledního metru skály skončilo v Jablonci nad Nisou hloubení protipovodňové štoly. Tunel dlouhý bezmála 1300 metrů má ochránit město v případě až stoleté povodně.
Práce budou ještě pokračovat betonáží, to hlavní je už ale hotovo, řekl ČTK ředitel jabloneckého závodu Povodí Labe Jaroslav Jaroušek. Nejhorší tak má město i jeho obyvatelé za sebou, další práce už by měly být výrazně klidnější.
Konsorcium firem Metrostav a Syner dokončilo hloubení štoly o více než třímetrovém průměru přesně rok poté, co převzalo staveniště. Za tu dobu se uskutečnily stovky odstřelů. Na dnešní stačilo osm kilogramů trhaviny, v některých případech byly ale nálože až pětinásobné. Právě na hluk, prach a hlavně otřesy při odstřelech si často lidé na trase stavby stěžovali. Na radnici zatím doputovalo takových stížností 78. Na řadě domů se objevily praskliny, někde se ze studní ztratila voda. Ne ve všech případech bylo ale podle odborníků příčinou hloubení štoly.
„Když jsme přebírali roli komunikátora mezi zhotovitelem a občany, určitě jsme nevěděli, co to všechno přinese, stejně jako lidé nevěděli, co hloubení štoly řízenými odpaly znamená. Jsem rád, že máme tu nejtěžší práci za sebou a pevně věřím, že i stížnosti, které ještě dobíhají mezi zhotovitelem a občany, budou vyřízeny tak, aby lidé byli spokojeni,“ řekl ČTK primátor Petr Beitl (ODS). I přes problémy, které náročnou stavbu provázely je přesvědčen o tom, že je to dílo strategické.
Projekt protipovodňové ochrany v Jablonci má snížit riziko záplav na Lužické a Bílé Nise a ochránit majetek za více než miliardu. Projekt za bezmála 440 miliónů korun ochrání nejen Jablonec. „Velký význam má pro celý tok Nisy až po jeho ústí, před stoletou vodou ochrání i Vratislavice nebo Liberec,“ poznamenal Jaroušek. Vodní tok pod jabloneckou přehradou má podle Jarouška nedostatečnou kapacitu. Zachytí pouhé dva krychlové metry vody, štola dovede odvést až 30 metrů krychlových za sekundu.
Nákladný projekt je financován z programu Protipovodňová opatření ministerstva zemědělství. Stavba štoly bude stát 375 miliónů korun, původní odhad přitom přesahoval půl miliardy korun. Kvůli budování štoly muselo Povodí Labe snížit hladinu jablonecké přehrady. Díky tomu, že ražba štoly skončila, může začít opět napouštění. „Předpokládám, že zachytíme jarní tání a přehrada by se měla napustit na provozní hladinu, to je 510 metrů nadmořské výšky, takže letní sezona by neměla být ohrožena,“ dodal Jaroušek.
zpráva ČTK