Projekty

V Kralupech nad Vltavou vznikne vědecko-technický park pro výzkum vlastností stavebních materiálů

Čeští vědci by měli za dva roky začít působit v novém výzkumném centru v Kralupech nad Vltavou. VTP Technopark vznikne z budovy bývalého obilního mlýna v centru města investicí 280 miliónů korun. V nejbližších týdnech začne výběrové řízení na projektanta. ČTK to řekl Tomáš Godula z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT).
Na projektu VTP Technoparku Kralupy s městem spolupracují VŠCHT a Fakulta stavební ČVUT. Náplní práce bude výzkum chemických a fyzikálních vlastností stavebních materiálů i stavebních odpadů. Má podpořit přenos vědeckých poznatků do praxe.
„Chtěli bychom se zaměřit na expertní služby. To znamená, že firmy by zadaly zakázku a my bychom na ní pracovali a odevzdali expertizu, patent nebo jiný výsledek,“ řekl. Povaha zakázek pak rozhodne o tom, zda na projektu bude pracovat více lidí z VŠCHT nebo ČVUT.
Evropská dotace ze strukturálních fondů pokryje 75 procent z celkové investice. Nutnou podmínkou těchto fondů je umístění vědeckého centra mimo hlavní město a ukončení projektu do 30. června 2014.
Pro nevyužitou budovu mlýna se vědci rozhodli vloni. Stavební práce příští rok podle místostarosty vlastně zahájí nejen výstavbu vědeckého parku, ale i obnovu centra města. Po areálu mlýnů přijde na řadu i revitalizace sousedícího pivovaru. Park přinese minimálně 50 nových pracovních míst pro badatele. Navíc tam bude pro firmy možnost pronajmout si své vlastní prostory.
zpráva ČTK