Projekty

V lednu bude vypsán tendr na opravu pražského Mánesa

V lednu bude vypsán tendr na firmu, která opraví budovu pražského Mánesa. Rekonstrukce významné památky české architektury by měla začít v březnu, řekl ČTK předseda správní rady Nadace českého výtvarného umění (NČVU) Martin Pavala.
Oprava by podle něj měla stát asi 150 miliónů korun. NČVU, která objekt vlastní, chce práce ze třetiny zaplatit z vlastních zdrojů, na zbytek si prozatím zajistila překlenovací úvěr. Rekonstrukce by měla Mánes uzavřít téměř na dva roky.
Nadace doufá, že se jí alespoň další třetinu peněz potřebných na rekonstrukci Mánesa podaří získat z norských fondů a Evropské unie nebo od sponzorů. „Máme rozjednané další sponzorské možnosti," řekl Pavala. Dodal, že po špatných zkušenostech s českými partnery se nyní NČVU poohlíží v zahraničí.
Nadace totiž v minulosti vedla rozhovory s českými mecenáši, jednání ale ztroskotala. Podle Pavaly totiž zástupci sponzorů požadovali většinu ve správní radě nadace, což by znamenalo její skryté ovládnutí. „O nic jiného, než o skrytou formu prodeje, pro ‚sponzory‘ nadto extrémně výhodného, se v zásadě nejednalo. Mánes by sice zůstal nadaci, ale nadace by už nepatřila výtvarníkům," uvedl Pavala.
Oprava měla původně začít již v červnu 2010, byla ale nejprve posunuta na letošní listopad a na přelom roku. Březnový termín je již podle Pavaly závazný. Na konci července již v Mánesu skončil provoz restaurace, postupně byla přerušena i výstavní činnost. Po rekonstrukci by se měl Mánes znovu otevřít na podzim 2013.
Budova bude upravena podle projektu ateliéru HMArchitekti, který nepočítá s radikálními zásahy. Mánes chtějí po architektonické i funkční stránce vrátit do 30. let minulého století. Zrušen bude spodní sál z 80. let, místo něj vzniknou nové multifunkční prostory. Horní výstavní sály zůstanou zachovány. Obnoví se také původní restaurace s terasou a malovaným stropem od Emila Filly.
Funkcionalistickou budovu Mánesu navrhl na objednávku Spolku výtvarných umělců Mánes Otakar Novotný, žák slavného architekta Jana Kotěry. Stavba byla dokončena v roce 1930. Od počátku 90. let se o budovu vedl restituční spor. Nejvyšší soud nakonec jako jejího vlastníka určil NČVU.
zpráva ČTK