Projekty

V Liberci začala stavba komplexu laboratoří za 310 mil. Kč

V areálu Technické univerzity začala stavba nového komplexu laboratoří. Dodavatelem objektu za více než 310 miliónů korun je pražský Metrostav, který zvítězil ve veřejné soutěži.
Stavba nového výzkumného centra je financována z operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Univerzita získala na projekt 800 miliónů korun, zbylé peníze jsou určeny na vybavení a přístroje a na rozjezd výzkumu, řekl u příležitosti zahájení stavby rektor Zdeněk Kůs.
Moderní komplex laboratoří má sloužit pro technické obory a výzkum v oblasti nanotechnologií a nanomateriálů. Areál bude stát v blízkosti Studentského náměstí v areálu univerzity na nevyužívaných pozemcích a částečně nahradil budovy staré kotelny.
Moderní sedmipodlažní komplex by měl být dokončen v listopadu příštího roku. Pak bude podle Kůse ještě třeba naplnit ho zhruba stovkou moderních přístrojů za desítky miliónů korun, které už začala škola pro laboratoře nakupovat.
Stavbu laboratoří připravuje podle rektora univerzita už deset let. Projekt je jedním z osmi, které loni peníze z programu na výzkum a vývoj dostaly. Celý projekt za více než 800 miliónů je rozložen do čtyř let. V první fázi se staví a pořizuje vybavení a zároveň nabíhá jeho výzkumná činnost. „Pak už si na sebe bude muset vydělávat a to nejen na mzdy zaměstnanců, ale i na nové přístroje. Odhadem bude muset ročně získat zhruba 100 až 150 miliónů korun z různých zdrojů," dodal Kůs.
Nový pavilon L je největší investiční akcí v historii liberecké univerzity. Cílem projektu je zlepšit podmínky pro výzkum a vývoj, ale také pro studium. Univerzita díky němu získá i prostor k dalšímu rozvoji. Podle Kůse ale není jediný. Škola také připravuje výstavbu dalšího objektu G, který uzavře Studentské náměstí. Do toho by se měla přestěhovat Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, která je dnes roztroušena v několika budovách. Škoal už podala žádost o dotaci z programu Vývoj a výzkum pro inovace, zatím ale nemá stavební povolení.
Liberecká univerzita vznikla před 57 lety z původní Vysoké školy strojní. Vedle původních fakult strojní a textilní přibyly v letech 1990 až 1995 další čtyři fakulty – pedagogická, hospodářská, architektury a mechatroniky a od roku 2006 působí v Liberci také Ústav zdravotnických studií, který by se měl časem přeměnit na sedmou fakultu. Před rokem přibyl ještě Ústav pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace, který bude působit v nově budovaném komplexu. V Liberci v současné době studuje bezmála 10 500 mladých lidí, pět procent tvoří cizinci.
zpráva ČTK
 
 
Slavnostní zahájení stavby laboratoří TUL, foto www.tul.cz