Projekty

V liberecké nemocnici začali stavět heliport za 41 miliónů korun

V areálu Krajské nemocnice v Liberci začala výstavba heliportu. Vybudování přistávací plochy je podmínkou pro zachování statutu traumacentra. Heliport přijde včetně DPH na 41 mil. Kč a postaví ho společnost CL-Evans, která zvítězila ve veřejné soutěži s nejnižší cenou.
Původní odhad projektantů byl zhruba o čtyři milióny vyšší. V areálu už začaly přípravné práce, celá stavba by měla být hotova nejpozději v březnu příštího roku. Novinářům to řekl generální ředitel nemocnice Jiří Veselka.
Heliport bude stát na ocelové trojnožce nad parčíkem v dolní části areálu nemocnice. Přistávací plocha bude ve výšce pátého patra sousedního pavilonu chirurgie, s nímž bude propojena spojovací lávkou. Heliport je vyprojektován tak, aby mohl mít celoroční provoz, vrtulníky na něm budou moci přistávat i v noci, a to včetně vojenských o hmotnosti 6,5 tuny. „Po dokončení v příštím roce ještě provedeme další hlukové studie, předpokládáme, že bude třeba vyměnit na budově chirurgie okna,“ dodal ředitel Veselka.
Celou nemocnici a hlavně pacienty čeká náročné období, v nejbližší době začnou výkopové práce pro patky pilířů. Stavět se bude za provozu nemocnice, jen v dolní části bude omezený průjezd a průchod. Zároveň se bude vyrábět ocelová konstrukce, jejíž montáž je plánována na podzim. „Pokud to počasí dovolí, mohla by být přistávací plocha hotova ještě letos, spíš to ale bude až v prvním čtvrtletí příštího roku,“ řekl Veselka. Statut traumacentra by podle něj posun dokončení ohrozit neměl.
I když je v Liberci letecká záchranná služba, vrtulníky dopravují pacienty na liberecké letiště, odkud je převážejí sanitky. Cesta trvá 15 minut, což u těžších případů ohrožuje zdraví i život pacienta. O výstavbě přistávací plochy se léta diskutovalo, realizaci ale brzdil nedostatek peněz. Nemocnice nechala posoudit šest variant umístění heliportu, trojnožka se ukázala jako nejlevnější. Zhruba 29 miliónů korun nemocnice získala z fondů EU.
zpráva ČTK
zdroj foto www.nemlib.cz