Projekty

V Milovicích byla zahájena stavba vědeckotechnického parku

V Milovicích na Nymbursku byla zahájena stavba vědeckotechnického parku s aerodynamickým tunelem za 400 miliónů korun. Obecně prospěšná společnost VTP AT Milovice, která bude park provozovat, dokončila výběrové řízení na dodavatele stavby parku. 
 
Objekt poskytne zázemí pro komerční výzkumné aktivity nebo prostor pro spolupráci mezi vědeckým a podnikatelským sektorem. ČTK to dnes řekl ředitel firmy Ondřej Štefan.
Podle Štefana mohli v rámci programu ministerstva průmyslu zažádat o provozování vědeckotechnického parku různí žadatelé, například města, univerzity nebo soukromí investoři. Komplex nabídne více než 8000 metrů čtverečních vybavených kancelářských a laboratorních ploch zejména pro automobilový průmysl a pro odvětví udržitelné energetiky. „V pátek jsme předali staveniště. Těch aktivit tam bude dost, od určitého poradenství přes pronájem technologií, pronájem kanceláří nebo výzkum na zakázku,“ řekl ČTK Štefan.
V tendru na výstavbu parku za 400 miliónů korun z evropských fondů původně zvítězila firma Aerodynamics, nedoložila ale vyhovující dokumenty. „My jsme se dozvěděli o těch nedostatcích, tak jsme se rozhodli v dubnu 2014 vypsat výběrové řízení znova, protože nebyl čas čekat, až to vše bude dotažené do konce z hlediska kontrol a podobně,“ dodal Štefan.
Kolaudace stavby v bývalém vojenském prostoru v Milovicích je naplánovaná nejpozději na květen 2015. „Toto místo je pro vědeckotechnický park jak dělané. Jsme rádi, že se to povedlo konečně vysoutěžit. My jsme se jen obávali, že z toho prostoru nic nebude,“ řekla ČTK místostarostka Milovic Marcela Říhová (TOP 09).
Obecně prospěšná společnost VTP AT Milovice byla založena přibližně před čtyřmi lety za účelem výzkumu, vývoje a šíření inovací do hospodářské praxe. Výstavbu vědeckotechnického parku Milovice zajistí sdružení VTP Milovice Prominecon CZ – Korex Networks.
Na území bývalého vojenského letiště v Milovicích začala nedávno demolice více než 300 objektů včetně hangárů. Investor odhaduje náklady na demolice přibližně na 160 miliónů korun. Po úpravách území na letišti by měla v areálu na ploše více než 600 hektarů vzniknout průmyslová zóna. Jeden hangár zůstane zachován, bude z něj kulturní památka. Letos je to 23 let, co území opustila poslední letadla sovětské okupační armády.
zpráva ČTK
 
Další informace: www.vtpmilovice.eu