Projekty

V Milovicích na Nymbursku otevřeli novou základní školu

V Milovicích na Nymbursku otevřeli novou základní školu Juventa. Nyní má kapacitu 480 dětí, v budoucnu ale nabídne více než 1600 míst. Budova bude sloužit také veřejnosti k pořádání společenských akcí. V moderní jídelně se například budou konat plesy. Město dosud nemělo k dispozici tak velké prostory, řekla ČTK u příležitosti slavnostního otevření dostavěné první etapy školy místostarostka Milovic Marcela Říhová (TOP 09).
 
Do nové školy se v lednu přestěhují děti z prvního stupně současné základní školy, jejíž prostory už pro milovické děti nestačily. Musely se učit v provizorních podmínkách, například v knihovně nebo ve sborovně. Nově otevřená moderní škola dnes sklidila u tamních dětí úspěch. Kromě designových prvků jsou po celé škole nainstalovány například aktustické podhledy pro vytvoření klidnější atmosféry.
„V současné době jsme vytvořili 16 kmenových tříd s kapacitou 480 dětí, jídelnu, vývařovnu, pohybový sál a veškeré technické zázemí, které je potřeba pro výuku,“ řekla ČTK Říhová. Podle ní se už pracuje na druhé etapě, která má být zkolaudována v červnu 2014. V tu dobu už by se ve škole mělo učit 750 dětí. „200 prvňáčků, kteří jsou opět zapsáni k zápisu, v září budou mít kam jít. Každým rokem nám chybí 200 volných míst," dodala Říhová.
Přípravné práce na rekonstrukci a dostavbu bývalé ruské školy na novou základní školu začaly v roce 2009, definitivní dokončení školy pro 1620 dětí je naplánováno na srpen 2016. Součástí stavby bude tělocvična a sportovní stadion, které budou sloužit i všem obyvatelům Milovic. „Tělocvična bude ve druhé etapě, stadion bude rozdělen do druhé a čtvrté etapy. Měl by obsahovat kompletní fotbalové hřiště s umělým povrchem, beachvolejbalový kurt, atletickou dráhu a volejbalové hřiště,“ řekl ČTK hlavní stavbyvedoucí projektu Daniel Novotný.
Dosud se náklady na práce vyšplhaly na 169 miliónů korun, celkové náklady na stavbu budou asi 300 miliónů korun. Jednotlivé etapy z 90 procent hradí ministerstvo financí.
Za posledních dvacet let se počet obyvatel středočeských Milovic téměř zdesetinásobil, žije v nich kolem 10 000 lidí. Letos nastoupilo do školy 176 prvňáků. Podle Českého statistického úřadu se průměrný věk obyvatel Milovic koncem roku 2011 pohyboval kolem 30 let. Náhlý příliv lidí si Milovičtí vysvětlují dostupnými a levnými byty, které se v 90. letech uvolnily po odchodu sovětských vojsk a po zrušení milovického vojenského prostoru. Nyní jsou Milovice díky svým obyvatelům „nejmladším“ městem republiky.
Základní školy v ČR v uplynulých letech kvůli úbytku dětí spíše zanikaly. Od roku 2005 se počet základních škol evidovaných ve statistikách ministerstva školství snížil ze 4474 na 4095 v loňském roce. Školáků ale už třetím rokem přibývá, do školního věku totiž dorůstají děti takzvaného baby boomu narozené po roce 2004. Zatímco v roce 2010 do lavic usedlo 789 000 školáků, loni jich bylo necelých 808 000.
zpráva ČTK