Projekty

V Olomouci začala výstavba nového pavilonu Domova seniorů Pohoda

V pondělí 21. listopadu byla slavnostně zahájena výstavba nového objektu v areálu Domova seniorů Pohoda v městské části Olomouc-Chválkovice. Novostavba poskytne ubytování další stovce klientů. Součástí zakázky je i rekonstrukce stravovacího provozu, umístěného ve středním křídle současného domova. Celková hodnota zakázky dosáhne 215,63 mil. Kč.
Objekt se přirozeně začlení do stávajícího areálu tak, aby pokoje klientů byly orientovány na jih a poskytovaly výhled na místní dominantu, Svatý kopeček. Budova bude mít tvar písmene J a bude členěna na tři základní části – vstupní, zázemí a hlavní obytnou. Nový pavilon domova navýší kapacity pro ubytování seniorů a zvýší i kvalitu jejich bydlení. Projekt navazuje na již provedenou rekonstrukci zázemí pro zaměstnance.
Obytná část je navržena jako čtyřpodlažní budova s jedním částečně podzemním podlažím, dvěma nadzemními podlažími a podkrovím s pultovou střechou. Celkem bude v pavilonu 12 dvoulůžkových a 76 jednolůžkových pokojů. Na obytné pokoje navazují venkovní terasy, jejich zábradlí tvoří barevné skleněné panely. Ty budovu oživují a umožňují identifikaci jednotlivých pokojů při pohledu z venku a částečně cloní terasy před přímým sluncem.
Ve vstupní části budovy bude umístěna vstupní hala s recepcí, společenský sál a kaple. Zázemí budovy bude v přízemí a bude ho tvořit rehabilitace, kanceláře, šatny, sklady a ordinace obvodního lékaře. Součástí této části objektu je také zastřešený venkovní prostor navazující na zásobovací komunikaci, v němž je umístěna nakládací rampa a plocha vyčleněná pro kontejnery s domovním odpadem.
Investorem stavby, jejíž dokončení je plánováno na červenec příštího roku, je Olomoucký kraj. Celková výše investice dosáhne 215,63 mil. Kč (bez DPH). Podle projektů zpracovaných Stavoprojektem Olomouc, a. s., a projekční kanceláří Ing. Augustina Gece zakázku realizuje Divize 3 Olomouc závodu Pozemního stavitelství OHL ŽS, a. s.
tisková zpráva