Projekty

V Opavě začala stavba jižního obchvatu za téměř 600 miliónů

Opava se konečně dočká jižního obchvatu. Pětikilometrový úsek propojí hlavní tah mezi Opavou a Ostravou se silnicí jižním směrem na Hradec nad Moravicí a odvede tak část dopravy z přetíženého města a jeho části Kylešovice.
Jižní obchvat OpavyOpavě by se mělo ulehčit v polovině roku 2012, kdy bude obchvat hotový. ČTK to řekl náměstek moravskoslezského hejtmana Miroslav Novák (ČSSD). Centrem města doposud projíždí tranzitní doprava směrem od Fulneku na Novojičínsku do Ostravy a naopak. Celkově Opavu zatěžuje denně přes 16 000 tranzitních jízd v různých směrech.
Ze silnice I/11 směrem od Ostravy budou moci řidiči najet na obchvat již za místní částí Komárov; Opavu objedou z jihu a napojí se na silnici I/57, která vede jižním směrem na Hradec nad Moravicí a Fulnek až k dálnici D1. Součástí obchvatu bude mimo jiné okružní křižovatka, most přes řeku Moravici a železniční trať, podchod pro pěší i cyklostezka.
Jižní obchvat Opavy staví Moravskoslezský kraj. Přispěje zhruba 180 milióny korun, dalších téměř 380 miliónů získal kraj z regionálního operačního programu. Město Opava zaplatí zhruba 30 miliónů korun.
Kromě jižního obchvatu by měl přetížené Opavě ulehčit také takzvaný severní obchvat města – od prosince 2009 je hotová jeho první část, spojka S1, která však přivedla tranzitní dopravu do sídliště Kateřinky. Na spojku by měla v roce 2012 navazovat východní část severního obchvatu. Státu však chybí desítky milionů korun na výkupy zbývajících pozemků. Výkupy proto zaplatí město, které si na ně vzalo úvěr. Definitivní úlevu Opavě ale přinese až třetí část severního obchvatu; na její projektovou přípravu však státní peníze rovněž chybějí.
zpráva ČTK