Projekty

V Pardubicích začala stavba lávky přes Labe

V Pardubicích začala tento týden stavba pěší a cyklistické lávky přes Labe. Dokončena bude na podzim. Spojí čtvrti Svítkov a Rosice. Zatím přes řeku vede jen úzký most pro auta. Je hodně frekventovaný, řekl ČTK starosta městského obvodu VI Petr Králíček. „Akci připravujeme od roku 2016. Těžkou byrokracii máme za sebou. Stavební práce potrvají zhruba půl roku. V prosinci by lávka měla být funkční,“ řekl Králíček.

Přes Labe vede most pro auta, je úzký a dvě protijedoucí auta se na něj nevejdou. Podle sčítání, které si městský obvod zadal, tam denně projede 4500 až 5000 aut denně a kolem 600 cyklistů. „Lávka otevře trasu i pro pěší, pro které je dnes obtížné jít pěšky po rosickém mostě,“ řekl starosta.

Lávka bude stát skoro 41 miliónů korun, evropské dotace pokryjí téměř 35 miliónů korun. Město Pardubice původně chtělo z EU dotací stavět lávku u Poseidonu v centru, projekt ale zrušilo kvůli vysokým nákladům.

„Díky tomu, že se nestaví lávka u Poseidonu, jsou dotace pro nás. My jsme ale na tuhle akci, která je v režii našeho obvodu, měli vyčleněno 35 milionů korun. Lávku bychom stavěli, i kdybychom neměli dotace,“ řekl Králíček.

Nová lávka bude stát směrem od Svítkova po levé straně současného mostu, využije mostních pilířů, které tam jsou. Stavební firma pravděpodobně kvůli stavbě zasype půlku Labe. Svítkovská část je plavební a zůstane průjezdná, po ní jezdí nejen výletní loď Arnošt. Zasypaná bude část u rosického břehu.

zpráva ČTK