Projekty

V Plzni otevřeli první ze dvou nových podchodů na hlavní nádraží

Cestujícím na plzeňském hlavním nádraží se v pondělí otevřel nově vybudovaný podchod ze Šumavské ulice, který zkrátí o čtvrtinu cestu na vlak ze zastávek tramvají a trolejbusů MHD. Jeho zprovoznění je součástí téměř miliardové investice, která řeší průjezd Plzní ve směru na Domažlice a Cheb. 
Veškeré stavební práce skončí v květnu 2014, řekl ČTK Martin Kraus ze Správy železniční dopravní cesty (SŽDC). Do té doby bude hotový také složitější podchod z nádražní haly a nástupišť na druhou stranu do Železniční ulice.
Lidé vstoupí do nového podchodu přímo ze Šumavské ulice v místech bývalého parkoviště u Hamburku. Průchody na nástupiště číslo 4, 1 a 1A jsou zatím omezené, eskalátory a výtahy ještě nefungují. Práce tam pokračují, řekl Kraus. Po rekonstrukci nedalekého Wilsonova silničního mostu, který bude pro MHD opět zprovozněný v dubnu 2014, využijí nový podchod cestující z trolejbusových linek, které nyní jezdí odklonem. Lidé už nemusí využívat starý podchod pod křižovatkou ulic Sirková, Americká a Šumavská.
Stavba uzlu Plzeň, která začala v listopadu 2011 a je hotová z více než 90 procent, rozšířila kolejiště při výjezdu na západ na dvě dvojkolejné tratě – na koridorovou do Chebu a na trať směrem do Domažlic. Zahrnuje hlavně modernizace a rekonstrukce části třetího tranzitního koridoru, který v úseku Praha–Plzeň–Cheb plní funkci spojnice s Německem a ve vnitrostátní dálkové přepravě zajišťuje napojení na Středočeský a Karlovarský kraj. V květnu 2014 se propojí železniční stanice Plzeň-hlavní nádraží se začátkem dokončené stavby Plzeň–Stříbro včetně stanice Plzeň-Jižní předměstí.
Rozhodujícími stavbami byly rekonstrukce mostů přes řeku Radbuzu, přes Prokopovu a Vejprnickou ulici a přes Vejprnický potok. „Veškeré práce a nepřetržité výluky jsou dokončeny, probíhají pouze práce na podchodech na hlavním nádraží a na souvisejících stavebních objektech. Provoz probíhá po novém železničním svršku mezi mostem přes Radbuzu a stanicí Jižní předměstí,“ uvedl mluvčí SŽDC Pavel Tesař.
Po dokončení výstupu do Železniční ulice bude upravena silnice kolem pošty. Jak oblast hlavního nádraží, tak i Jižního předměstí budou ještě dotčeny terénními úpravami, dodal Tesař.
zpráva ČTK
 
Mapový podklad www.mapy.cz