Projekty

V Plzni začala kompletní oprava dvou důležitých ulic v centru

V Plzni začala kompletní oprava dvou důležitých ulic v centru, která potrvá až do jara. Jde o krátkou Perlovou ulici u náměstí, jejíž rekonstrukce skončí do začátku října a ihned poté se stavbaři přesunou do navazující Veleslavínovy ulice, která je zhruba čtyřikrát delší.

Řidičům se ulice uzavřou. Obyvatelé a živnostníci musejí počítat s nezbytnými omezeními, vždy pro ně bude otevřen alespoň jeden pruh, řekla ČTK mluvčí magistrátu Zdeňka Kubalová.
„Jsme připraveni na individuální komunikaci s lidmi. Pokud si zvolí zástupce, budeme předávat informace o pracích jemu,“ řekl primátorův náměstek Petr Rund (ODS). Podle mluvčí se díky objízdným trasám vozidla místních i zásobování dostanou do všech míst.
Rund připomněl předloňskou obnovu nedaleké Martinské ulice, která se stala pěší zónou. „Dnes se těší neobyčejnému zájmu Plzeňanů i turistů,“ dodal. V Perlové i Veleslavínově ulici ale bude i po opravě automobilový provoz pokračovat, i když v upravené formě. Asfaltový povrch nahradí dlažba z žulových kostek. Na chodníky se vrátí charakteristická plzeňská dlažba, tedy velké žulové desky v pískovém loži. Ulice zapadnou do celkového rázu historického města, řekl Rund.
Důvodem rekonstrukcí, jejichž součástí je výměna vodovodních a kanalizačních přípojek, je velmi špatný stav obou komunikací, které se desetiletí neopravovaly. Díky velké konkurenci firem v krizi stavebnictví se městu podařilo stlačit obě akce z rozpočtované ceny 17,7 miliónu na 12,3 miliónu korun bez DPH. Stavba splňuje požadavky kladené na akce v městské památkové rezervaci. Původní šířka vozovky i chodníků zůstane. Bezbariérově se upraví chodníky na nárožích navazujících ulic a nástupní hrany se doplní varovnými pásy pro nevidomé a slabozraké.
zpráva ČTK