Projekty

V Praze byl otevřen nový zimní stadion Škoda Icerink

Přesně rok od slavnostního poklepání na základní stavební kámen byl v Praze oficiálně otevřen nový zimní stadion. Během uplynulých dvanácti měsíců se soukromým investorům podařilo v pražských Strašnicích v ulici Přetlucká vybudovat moderně pojaté zázemí pro bruslaře na dvou ledových plochách. Projekt nese nově název Škoda Icerink a je určen zejména pro širokou veřejnost, ale i tréninkovou výchovu krasobruslařské a hokejové mládeže.

V Praze vyrostl plnohodnotný zimní stadion poprvé po patnácti letech. „Projekt jsme vybudovali bez jakýchkoliv nároků na dotace, tedy čistě ze soukromých peněz. Jsem rád, že se nám podařilo nový zimní stadion otevřít právě ve dnech, kdy si připomínáme dvacáté výročí historického úspěchu českých hokejistů v Naganu. Všichni bychom si moc přáli, aby projekt dlouhodobě pomáhal výchově dalších talentů českého sportu,“ řekl jeden ze spolumajitelů investiční společnosti Padok Petr Novotný.

Tréninkový stadion svým návštěvníkům vedle dvou ledových ploch nabízí také bistro s nabídkou zdravé výživy nebo samostatně fungující fitness zaměřené na posilování vlastní vahou.

Nový zimní stadion Škoda IcerinkNový zimní stadion Škoda Icerink

Hlavním partnerem projektu se stala společnost Škoda Auto. „Angažmá značky Škoda v tomto fascinujícím sportovním odvětví hraje od počátku devadesátých let minulého století klíčovou roli v naší sponzoringové strategii. Věřím, že Škoda Icerink bude díky svému jedinečnému přístupu k výchově mládeže inspirací pro další podobné projekty v celé zemi,“ řekl vedoucí marketingu společnosti Škoda Auto Petr Janeba.

Ambasadory nového stadionu se stali krasobruslař Tomáš Verner a hokejista Martin Holý. Pod vedením Tomáše Vernera bude na stadionu působit plnohodnotný krasobruslařský klub Akademie Tomáše Vernera. Bývalý juniorský mistr světa v hokeji Martin Holý se pak bude starat o rozvoj nového hokejového klubu HC Padok.

Právě pod jejich dohledem a na základě jejich metodiky bude na stadionu probíhat výchova mládeže, a to jak v krasobruslařském, tak hokejovém klubu. „Vydáváme se cestou, která je běžná v severských zemích nebo v Kanadě. Totiž, že děti od nejútlejšího věku vyrůstají a trénují společně. Oba sporty si vzájemně mají co dát a ve výsledku pak produkují špičkové sportovce na světové úrovni,“ přiblížil záměr výchovy mládeže Tomáš Verner.

Celkové designové pojetí stavby a interiéru navrhlo designerské studio Vrtiška Žák. Projektu dominuje zejména výrazná předsazená fasáda, která v noci mění barvy. „Přístup investorů je v tomto ohledu poměrně ojedinělý. Kladli jsme důraz nejen na to, aby se stavba odlišovala od jiných podobných projektů zvenčí, ale aby se návštěvníci i uvnitř cítili příjemně. Prakticky po celém objektu se tak lidé mohou díky speciální podlaze pohybovat v bruslích. To je jen jeden z mnoha praktických detailů, které budou návštěvníky provázet“ říká spolumajitel studia a hlavní designér projektu Roman Vrtiška.

Nový zimní stadion Škoda IcerinkNový zimní stadion Škoda IcerinkNový zimní stadion Škoda Icerink

Projekt je financován kombinací různých zdrojů. Celkové náklady dosáhly částky 170 miliónů korun. Z části přispěla investiční skupina Padok, z části pak drobní investoři a významným způsobem se podílela také jednička na českém leasingovém trhu v oblasti financování komerčních nemovitostí Raiffeisen – Leasing. K ekonomickému provozu mají přispět mimo jiné i úsporné technologie, jejichž dodavatelem byly společnosti H+H Technika a Padok Technology. Generálním dodavatelem stavby byla společnost Subterra.

tisková zpráva, wd