Projekty

V Praze-Vysočanech vyrůstá nejvyšší bytový dům v Čechách

Podnikatel Vladimír Lederer se společníky zahájil v pražských Vysočanech výstavbu nejvyšší bytové budovy v Čechách. Tzv. Rezidence Eliška bude mít 25 pater, výška domu bude kolem 90 metrů. Celková investice do projektu činí přibližně půl miliardy korun. Lederer to řekl v rozhovoru pro ČTK.
Rezidence Eliška – vizualizaceV novostavbě bude celkem 385 bytů, většina z nich bude jednopokojových s kuchyňským koutem o výměře kolem 33 metrů čtverečních. „Důraz na malometrážní byty není žádný krizový scénář, projekt takto chystáme už roky. Cílovou skupinou jsou pro nás například mladí lidé a singles,“ poznamenal Lederer. Ve vrchních patrech ale budou i velké luxusní mezonety.
Polovinu bytů v projektu dal developer na trh loni na podzim. Nyní je prodáno kolem 50 bytů. Průměrná cena metru čtverečního u nyní prodávaných bytů činí zhruba 40 000 korun.
Dalších přibližně 120 bytů ve spodních patrech bude určeno k pronájmu. Ve hře je také možnost, že by tyto jednotky mohly sloužit jako bydlení pro seniory nebo naopak pro vysokoškoláky. Zbývající luxusnější byty ve vyšších patrech dá developer do prodeje letos v létě.
Výškový dům staví pro developera od loňského podzimu Metrostav, dokončení plánuje na podzim 2013.
Náklady na zbourání a znovupostavení části cyklostezky vedené přes dnešní staveniště hradí akciová společnost Rezidence Eliška. V jejím čele je Lederer a má v ní většinový podíl. Lederer je také hlavním majitelem realitní a dražební agentury Gaudí.
Budova ve Vysočanech bude podle dostupných údajů nejvyšším čistě bytovým domem v Česku. Developer ECM plánoval v Praze na Pankráci ještě o kousek vyšší stavbu s názvem City Epoque, firma se ale nyní nachází v úpadku a snaží se získat od věřitelů souhlas s prodejem projektu. Vůbec nejvyšší budovou v České republice má být rozestavěná AZ Tower v Brně. Z velké části kancelářská budova bude vysoká kolem 110 metrů a má mít 30 nadzemních podlaží.
zpráva ČTK
zdroj foto www.rezidenceeliska.cz